Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Νιγηρία: Ο Πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τους ισλαμοφασίστες για σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας!


Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο έχουν κοινή ατζέντα: να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση”, τόνισε ο πρόεδρος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της χώρας. Σημείωσε ότι η Μπόκο Χαράμ αρχικά στόχευε πολιτικούς αντιπάλους της, στη συνέχεια κυβερνητικούς θεσμούς και τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τις εκκλησίες.
Εδώ και μήνες στη Νιγηρία σημειώνονται αλλεπάλληλες επιθέσεις, κυρίως εναντίον κυβερνητικών αρχών και χριστιανών στο βορρά της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι. Την ευθύνη αναλαμβάνει η Μπόκο Χαράμ. Επιθέσεις έχουν γίνει και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, όπως αυτή εναντίον της έδρας του ΟΗΕ, τον περασμένο Αύγουστο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.
“Αυτοί που επιτίθενται σε εκκλησίες θέλουν να ξεκινήσουν μια διαθρησκευτική κρίση. Πιστεύουν ότι οι νεαροί χριστιανοί θα εξεγερθούν εναντίον των νεαρών μουσουλμάνων. Δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα πεθάνει”, τόνισε ο Τζόναθαν.
Αν αυτή η τακτική δεν λειτουργήσει η Μπόκο Χαράμ “θα αρχίσει τις επιθέσεις εναντίον τζαμιών, για να εξωθήσει τους μουσουλμάνους να επιτεθούν στους χριστιανούς”, προειδοποίησε ο πρόεδρος.
Ωστόσο, ο Τζόναθαν φάνηκε διαλλακτικός, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, εφόσον διατυπώσουν σαφή αιτήματα. Επίσης απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται νέα αντιτρομοκρατική τακτική.
Πριν 4 μέρες, ανακοινώθηκε ο θάνατος του αρχηγού της Μπόκο Χαράμ Χαμπίμπ Μπάμα που θεωρήθηκε εγκέφαλος των επιθέσεων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νιγηρία. Ο θάνατος του Μπάμα έρχεται λίγες μέρες αφότου η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, σε τρεις εκκλησίες της Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, που προκάλεσαν βίαια αντίποινα και κόστισαν τη ζωή σε 110 ανθρώπους. Βασική της επιδίωξη παραμένει η αυτονομία των βόρειων περιοχών της χώρας και η επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου