Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Διχασμένη η ηγεσία της Ευρώπης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής


Το λάδι στο καντήλι της Ευρώπης φαίνεται να σώνεται και το σβήσιμο της φλόγας θα γίνει πολύ σύντομα αν κάποιο… μαγικό χέρι δε βάλει και πάλι φωτιά.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Μπορεί η Ελλάδα να μην… παίξει σε πρώτο πλάνο στις συζητήσεις, είναι όμως η καταλυτική δύναμη είτε για διάλυση της Ευρωζώνης είτε για την αρχή μιας νέας προσπάθειας.
Η συνάντηση που είχε ο Φ. Ολάντ με την Α. Μέρκελ επιβεβαίωσε την πλήρη διάσταση απόψεων των δύο χωρών και το κυριότερο το βαθύ χάσμα που επικρατεί. Από τη μια πλευρά η αδιαλλαξία της Γερμανίας που ζητά ουσιαστικά πλήρη έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και πλήρη κυριαρχία στις χώρες με οικονομικά προβλήματα, κι από την άλλη η Γαλλία με τις χώρες του Νότου να ζητούν αλληλεγγύη και μέτρα υπέρ την εξόδου από την ύφεση μέσω της ανάπτυξης.
Στη συνάντηση η Μέρκελ επανέλαβε τις απόψεις της για τα ευρωομόλογα κι ότι όσο αυτή ζει δε θα δούμε κάτι τέτοιο. Από την άλλη, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η Γερμανία θα μείνει μέχρι το τέλος στην άποψή της καθώς αν δει ότι διαλύονται τα πάντα ενδεχομένως να υποχωρήσει αφού πάρει κάποια «δωράκια». Το κυριότερο είναι αυτό που προβλέπει η πρωτοβουλία των «4», δηλαδή : ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η πρόταση αναφέρει ότι μπορεί να εκχωρηθεί ο έλεγχος επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών. Οι προτάσεις των «4», λένε πολιτικοί αναλυτές, θέτουν τη βάση για τη δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τις προτάσεις των «4» και προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.
Μόνον κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζουν οι «4», μην παραλείποντας πάντως να προσθέσουν ότι είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.
Το βασικό πρόβλημα στην πρόταση αυτή είναι ότι δε μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και θα πρέπει να περάσουν ίσως και χρόνια. Η Ευρώπη, όμως, δε μπορεί να περιμένει άλλο. Όπως και οι χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο, με πρώτη την Ελλάδα.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι Αμερικανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, εξ΄ου και η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Ομπάμα με τον Φ. Ολάντ για την κρίση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου