Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Moody’s: Υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών


Η Moody’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα οκτώ ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας αρνητικές τις προοπτικές (outlook).  Πιο συγκεκριμένα, οι Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Attica Bank υποβαθμίστηκαν σε “Caa2″ από “Β3″. Επίσης, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε την Εμπορική και τη Γενική Τράπεζα σε “Β3″ από “Β1″. Στην ανακοίνωση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης ως αιτία για την υποβάθμιση αναφέρεται η σημαντική επιδείνωση της εγχώριας οικονομίας, ενώ γίνεται επίσης λόγος και για φυγή τραπεζικών καταθέσεων.  «Κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 10%, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2009 κατά 23%», αναφέρει η έκθεση.
Αναλυτικότερα, ο οίκος αξιολόγησης τονίζει τον κίνδυνο να γράψουν περαιτέρω ζημίες οι ελληνικές τράπεζες από τα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη φερεγγυότητά της και η Ιστορία δείχνει ότι όταν μία χώρα προχωρά σε μικρή αναδιάρθρωση χρεών, συνήθως ακολουθεί μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία», αναφέρει η Moody’s. Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι η ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, «εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στην έρευνα που διεξάγει η BlackRock, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αναθεώρηση του μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.


Επιπλέον, η Moody’s αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς πλέον έχουν περιορισμένους τίτλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral. Κατά συνέπεια, η Moody’s εκτιμά ότι ακόμη περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα προσφύγουν στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) βραχυπρόθεσμα.


http://www.antinews.gr/2011/09/23/123713/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου