Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΝΗΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ, ακόμα και όταν του ζητήθηκε από την βουλή! Μήπως καταργήθηκε η δημοκρατία και δεν το καταλάβαμε;


Αμετακίνητος ως προς τους χειρισμούς του για τη διόγκωση του ελλείμματος, που οδήγησε τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ, εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Αν. Γεωργίου.
Το προεδρείο της ΕΛΣΤΑΤ πριν από την κρίση με τον πρόεδρο Αντ. Γεωργίου (δεύτερος από αριστερά)Το προεδρείο της ΕΛΣΤΑΤ πριν από την κρίση με τον πρόεδρο Αντ. Γεωργίου (δεύτερος από αριστερά) Και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε μέσω απανωτών ερωτήσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι του καταλόγισαν ηθελημένο «φούσκωμα» του ελλείμματος, ο επικεφαλής της Αρχής επέμεινε ότι όχι μόνο έπραξε ορθά, αλλά και πως επί των ημερών του η ΕΛΣΤΑΤ ξανακέρδισε τη χαμένη αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Απέρριψε δε τις όποιες αιτιάσεις σε βάρος του για απαξίωση των μελών του Δ.Σ. της Αρχής αντιτείνοντας εμφατικά: «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συλλογικές αποφάσεις στα θέματα μεθοδολογίας, συλλογής, κατάρτισης και διάθεσης των στατιστικών αρχείων».
Την ίδια στιγμή ο ίδιος απέδωσε στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, που τον κατηγόρησαν ότι σκοπίμως εκτόξευσε το έλλειμμα, σενάρια και επιδιώξεις που δεν συμβάδιζαν με το έργο της ανεξάρτητης Αρχής. Ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει ποιον εννοούσε, ότι υπήρξε «δράστης» που έμπαινε στο e-mail του πριν ακόμη επιστρέψει στην Ελλάδα και πάρει τη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής.
Δεν φάνηκε ωστόσο διατεθειμένος να καταθέσει τη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία στην Επιτροπή της Βουλής ακόμη και όταν προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, ο οποίος του υπενθύμισε ότι επικρίνεται μεταξύ άλλων «επειδή είχε αθέμιτες επαφές με αξιωματούχους του ΔΝΤ ή άλλων φορέων για τον καθορισμό του ελλείμματος».
Σιγή ιχθύος κράτησε και για το αν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπολογίζουν το έλλειμμα όπως έπραξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Επέμεινε αντίθετα, επιδεικνύοντας τα σχετικά ντοκουμέντα, ότι το εγχειρίδιο για τα δημοσιονομικά στοιχεία για το έλλειμμα περιλαμβάνει τα κριτήρια που εκείνος χρησιμοποίησε, τονίζοντας ταυτόχρονα πως «τα κριτήρια αυτά είναι ευρωπαϊκά, εφαρμόζονται και πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη της Ε.Ε.».
Στη γραμμή αυτή παρέμεινε αμετακίνητος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αν και οι βουλευτές αλλά και η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου εξέφρασαν σφοδρές επιφυλάξεις για τον συνυπολογισμό των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα. Ειδικά η τελευταία σημείωσε ότι τις ΔΕΚΟ χρησιμοποιεί μόνο η Νορβηγία.
Ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε ότι ο νέος υπολογισμός του ελλείμματος, που έγινε «με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών λογαριασμών» δεν περιελάμβανε μόνο τις ΔΕΚΟ.
Γνωστοποίησε συγκεκριμένα πως εκτός από τις 17 αναταξινομήσεις που έγιναν στις δημόσιες επιχειρήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξή τους στο σύστημα εθνικών λογαριασμών, η αναθεώρηση του ελλείμματος από το 13,6% στο 15,4% έγινε βάσει και της αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, του επαναϋπολογισμού των τόκων από τα ασφαλιστικά Ταμεία και την καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Κατά τον ίδιο και η αύξηση του χρέους κατά 5,5 δισ. ή 2,26 μονάδες οφείλεται στην αναθεώρηση του swap Goldman Sachs που είχε συναφθεί το 2001.
Τα υπομνήματα
Χθες τα μέλη της Επιτροπής έλαβαν και τα υπόλοιπα υπομνήματα των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ (η «Ε» έχει ήδη δημοσιεύσει τις έντονες ενστάσεις των Ζωής Γεωργαντά και Κ. Σκορδά στην αναθεώρηση του ελλείμματος) .
Σύμφωνα μ’ αυτά:
**Ο Ν. Λογοθέτης, ο οποίος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον πρόεδρο της Αρχής, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Γεωργίου λάμβανε μονομερώς σοβαρές αποφάσεις χωρίς την έγκριση των άλλων μελών του Δ.Σ. και δεν ενημέρωνε για την πρόοδο σοβαρών θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του ελλείμματος, ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει πως «δεν μας γνωστοποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού του ή τα στοιχεία του». Αποκαλύπτει εξάλλου σε σχέση με την αναθεώρηση του χρέους επιστολή του προέδρου της Eurostat προς τον κ. Γεωργίου στην οποία περιγράφονται οι προτάσεις της ευρωπαϊκής αρχής με την ποσοτική του αναθεώρηση. Επίσης κάνει λόγο για έτερη επιστολή ειδικού επί τεχνικών θεμάτων προερχόμενου από την Eurostat, που προτείνει την κατάργηση όλων των αρμοδιοτήτων του αντιπροέδρου και των μελών του συμβουλίου.
**Ο Αν. Φιλίππου επικαλείται ομιλία του σε συνέδριο, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν διόγκωσε τα στοιχεία αλλά τα υποεκτίμησε και πως «έπειτα από προσπάθεια η Ελλάδα ξανακέρδισε την αξιοπιστία της».
**Η Στέλλα Μπαλφούσια (υπενθυμίζεται ότι είχε οδηγηθεί σε παραίτηση από την κυβέρνηση από τη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή) επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του προέδρου και ορισμένων μελών της Επιτροπής, ενώ εκφράζει την έκπληξή της διότι γνώστης των προβλημάτων αυτών ήταν και ο επικεφαλής της Eurostat. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως η αμφισβήτηση των στοιχείων ή ακόμη και η αξιοποίησή τους για τη δημιουργία πολιτικών αντιπαραθέσεων και εντυπώσεων είναι αποπροσανατολιστική και βλαπτική.
**Ο Γ. Συμιγιάννης αναφέρεται και αυτός στα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των μελών του Δ.Σ. και του προέδρου. Σε σχέση με την αναθεώρηση του ελλείμματος επικαλείται την Eurostat, η οποία ήρε τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει για την αξιοπιστία των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ θα παραστούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους στη νέα συνεδρίαση που όρισε για σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Επίσης ενώπιον της Επιτροπής θα κληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, έπειτα από κοινή πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουμπλή και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, την οποία στήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου