Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πολιτικές προεκτάσεις της γενικευμένης άγνοιας του αμερικανικού λαού


Μια τελευταία δημοσκόπηση (ΡΙΡΑ) του πανεπιστημίου του Maryland, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη τεράστια άγνοια πολλών Αμερικανών σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.
Το 38% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρήκαν αποδείξεις ότι το Ιράκ είχε σχέση με την Αλ Κάιντα (με το 15% να θεωρούν ότι το Ιράκ ευθύνεται για την 9/11), το 47% πιστεύουν ότι το Ιράκ διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ τέλος, το 16% πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι όντως  βρήκαν τέτοια όπλα στο Ιράκ!
Η ιδεολογία και η άγνοια αποτελούν δυο σημαντικούς παράγοντες, χάρη στους οποίους για τον μέσο Αμερικανό, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.
Η άγνοια όμως των Αμερικανών είναι πιο γενική, και δεν περιορίζεται στα του Ιράκ. Το 2008, μια έρευνα του Intercollegiate Studies Institute, αποκάλυψε ότι μόλις το 1/3 περίπου των Αμερικανών μπορούν να ονομάσουν τις τρεις εξουσίες του κράτους, ενώ το 40% πιστεύει ότι ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύξει πόλεμο. Μόνο το 27% γνωρίζει ότι η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων απαγορεύει την εγκαθίδρυση επίσημου θρησκεύματος στην Αμερική.
Το κέντρο ερευνών Pew, που επί χρόνια παρακολουθεί άοκνα αυτές τις τάσεις, ανακάλυψε το 2007 πως:
Το 31% των Αμερικανών δεν γνώριζε ποιος είναι ο αντιπρόεδρος της χώρας.
Το 45% δεν ήξερε πόσοι περίπου στρατιώτες των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στο Ιράκ.
Μόνο το 36% ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Μόνο το 37% ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Robert Gates.
Αυτή η γενικευμένη άγνοια είναι ανησυχητική, και αποδεικνύει ότι η προπαγάνδα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη γενική σύγχυση των πολιτών σχετικά με τα γεγονότα της 9/11 και του Ιράκ. Οι Αμερικανοί αγνοούν σχεδόν τα πάντα για τη χώρα τους, και πιο πολύ για τον υπόλοιπο κόσμο. Και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια προπαγάνδα που τους χειραγωγεί, αλλά στην απάθεια, την αδιαφορία, και το γενικότερο σύστημα αποσπασματικής πληροφόρησης και ενημέρωσης που κυριαρχεί.
Ένας κρίσιμος παράγοντας είναι και η ιδεολογία. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο διατεθειμένοι να πιστέψουν τα χειρότερα σε σχέση με το Ιράκ, απ ότι οι Δημοκρατικοί. Απ αυτούς που πιστεύουν ότι ο Σαντάμ είχε όπλα μαζικής καταστροφής, οι περισσότεροι είναι Ρεπουμπλικάνοι.
Έτσι, αποδεικνύεται πως η πειθώ του εκάστοτε προέδρου, εξαρτάται από το ποιος ακούει. Ο Μπους είχε μεγαλύτερη επιτυχία στο να πείσει τους συντηρητικούς και τους ανεξάρτητους, από ότι τους προοδευτικούς. Όλες αυτές οι ομάδες άκουγαν τα ίδια πράγματα, αλλά σχημάτιζαν διαφορετική άποψη για τη πραγματικότητα.
Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, η προπαγάνδα αποδεικνύεται λιγότερο επικίνδυνη από ότι νομίζουμε. Ο περισσότερος κόσμος δεν ακούει. Και ακόμη όταν ακούει, η προδιάθεσή του, και η κοσμοθέαση που έχει, καθορίζει το τι ακριβώς θα ακούσει και θα πιστέψει, και άρα μικραίνει το ποσοστό που ξεγελιέται από την εκάστοτε προπαγάνδα.

The National Interest
Απόδοση:  S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου