Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

«Είμαστε τα 3 τελευταία γερμανάκια στο σχολείο μας»


Σε ορισμένες ‘πολιτισμικά εμπλουτισμένες’ γειτονιές πόλεων της Γερμανίας, οι εθνικά Γερμανοί δεν είναι πλέον, μόνο η μειοψηφία, αλλά η νέα γενιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Το πιο σημαντικό πράγμα για το παρακάτω άρθρο - το οποίο περιγράφει ένα δημοτικό σχολείο με σχεδόν καθόλου γερμανόπουλα σε αυτό - είναι η ακόλουθη δήλωση ενός μέλους του Τοπικού Συμβουλίου που ανήκει στο κόμμα των Πρασίνων:
"Δεν έχει απολύτως καμία σημασία πόσα πολλά παιδιά με ιστορικό μετανάστευσης πηγαίνουν στο σχολείο."
Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος: για τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς, η καταστροφή του παραδοσιακού ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν τους συγκινεί καθόλου. Ίσως μπορεί και να την επιθυμούν.
Γράφει η Bild:
Είμαστε τα τελευταία τρία γερμανάκια στο σχολείο μαςΣύνδεσμος
Kreuzberg: Η Talina (11 ετών), η Svenja (11 ετών) και ο Jason (9 ετών) δεν καταλαβαίνουν ούτε μια λέξη από όσα ακούγονται στο προαύλιο. Οι συμμαθητές τους μιλούν μόνο τουρκικά ή αραβικά. Στην τάξη, οι τρεις τους εξηγούν τις γερμανικές λέξεις στους συμμαθητές τους.
Είναι τα τελευταία γερμανάκια στο σχολείο τους, το δημοτικό σχολείο Jens Nydahl στην οδό Kohlfurter στο Kreuzberg. Το99% των 313 μαθητών έχουν ένα υπόβαθρο μετανάστευσης. 
Οι γονείς 285 εξ αυτών υποστηρίζονται οικονομικά από το κράτος. Ένα από τα πολλά σχολικά προβλήματα αναφέρει ηBild.
Η Talina παρακολουθεί την 6η τάξη. Η μητέρα της Μαρία (45 ετών) λέει: «Όταν ξεκίνησε το σχολείο, μπορούσε να γράψει και να διαβάσει τις πρώτες λέξεις της. Οι συμμαθητές της δεν μπορούσαν να πουν ούτε το «ευχαριστώ», το «παρακαλώ» ή το «Καλημέρα». Τα παιδιά πείραζαν τα γερμανάκια λέγοντάς τα πείραζαν ως «χοιρινο-φαγάνες» (‘pork gobblers’).
Η συμμαθήτριά της, Svenja λέει: "Μακάρι να είχα περισσότερους συμμαθητές να μιλούν τη γλώσσα μου". Η μητέρα του Jason λέει: "Είναι κακό το ότι υπάρχουν τόσα λίγα γερμανόπουλα στο σχολείο."
Οι γονείς με ξένες ρίζες, επίσης, ανησυχούν. Η Asiankara Α. (35 ετών), τουρκικής καταγωγής και η μητέρα του μαθητή της έκτης τάξης, Burakcan, λέει: «Είναι πάρα πολύ κακό ότι υπάρχουν τόσα λίγα γερμανάκια εδώ. Κάνει πολύ δύσκολο για τα παιδιά μας το να μάθουν τη γλώσσα. "
Ένας εργαζόμενος λέει στην Bild: "Έχουμε προσπαθήσει μάταια να φέρουμε Γερμανούς στο σχολείο. Τώρα επικεντρωνόμαστε στο πελατολόγιο που έχουμε. Το χοιρινό δεν σερβίρεται πλέον στην καφετέρια. "
Προφανώς, οι ανησυχίες των γονέων και των δασκάλων δεν ενδιαφέρουν όλους στην περιοχή. Η Πράσινη σύμβουλος εκπαίδευσης Monika Herrmann (47 ετών - στην φωτο), λέει: "Δεν έχει απολύτως καμία σημασία πόσο πολλά παιδιά με ιστορικό μετανάστευσης πηγαίνουν εκεί".
Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ιδιαίτερα όταν σε λίγο οι τελευταίοι «χοιρινο-φαγάνες» θα έχουν εξαφανιστεί…
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου