Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μέρκελ ξέρει για τον ΟΤΕ;


O OTE εδώ και πολύ καιρό δεν ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο, είναι εταιρεία του ομίλου της Deutsche Telecom. Το κράτος έχει ποσοστό πολύ κάτω από 10%, οπότε κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί και ότι θέλουν αυτοί κάνουν. Ακόμη και στα εργασιακά και μισθολογικά θέματα.
Ο ΟΤΕ δεν πάει και τόσο καλά, τουλάχιστον όχι τόσο όσο στο παρελθόν κι αν δεν υπήρχε η επιτυχημένη Cosmote τότε θα είχε σίγουρα πρόβλημα. H κρίση άλλωστε τoν επηρεάζει καίρια.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν συζητήθηκαν οι μειώσεις στους μισθούς που θα έπρεπε να γίνουν και ω του θαύματος επετεύχθη συμφωνία. Οι Γερμανοί, την ώρα που μειώνουν τις πενιχρές συντάξεις και τους μισθούς των Ελλήνων πρότειναν την εξής συμφωνία.

  • Μείωση των ορών εργασίας από 40 σε 35, πρώτο καλό για τους εργαζόμενους αφού θα δουλεύουν λιγότερο.
  • Και τώρα ο μισθός. Συμφωνία για μείωση στο μισθό κατά 12% το 2012.
  • Το 2013, ο μισθός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μειωμένα κατά 11,1% σε σχέση με τον σημερινό μισθό, δηλαδή θα υπάρχει και μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2012.
  • Το 2014, ο μισθός θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το σημερινό μισθό, οπότε και πάλι θα υπάρχει μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2013.
  • Παραμένει η ετήσια ωρίμανση (2,2% ετησίως).
  • Δέσμευση της εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.
  • Όσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.
Το σημαίνουν όλα αυτά; Αν κάποιος φέτος έπαιρνε 1.000 ευρώ, του χρόνου θα παίρνει 120 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 880 ευρώ για να δουλεύει 5 ώρες την εβδομάδα.
Το 2013 θα παίρνει ο ίδιος εργαζόμενος 890 ευρώ και το 2014 θα παίρνει 900 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται εδώ ωριμάνσεις.
Όχι κι άσχημα αν δει κανείς τι γίνεται στην αγορά. Διότι απ’ ότι ξέρουμε και μειώσεις πάνω από 10% γίνονται, και το ωράριο εργασίας δε μειώνεται και απολύσεις γίνονται και υπερεργασία υπάρχει.
Οι Γερμανοί λοιπόν, μέσα σ’ αυτές τις κρίσιμες συνθήκες και το χάος που επικρατεί στα εργασιακά και μισθολογικά έδωσαν το καλύτερο στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Τα βλέπει άραγε αυτά η Μέρκελ που έχει πάρει το μαστίγιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου