Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Μπασάρ Άσαντ: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστη, καιροσκόπος και όργανο των Δυτικών


Η ιλαροτραγωδία των επισκέψεων Νταβούτογλου στην Ελλάδα, εκθειάστηκε από ορισμένους Έλληνες αναλυτές ως επιτυχία. Η πολιτική του πολυδιαφημισμένου υψηλού επισκέπτη καταρρέει στη Μέση Ανατολή.

του Σάββα Καλεντερίδη
Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε εναντίον της Τουρκίας ο Πρόεδρος της δοκιμαζόμενης Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, σε επιστολή που απέστειλε στο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιετουλάχ Χαμανεΐ. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ, πολιτικές πηγές από τη Συρία αναφέρουν ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Άσαντ ήταν το εξής:
“Η Συρία από τούδε και στο εξής δεν αναγνωρίζει καμία υποχρέωση απέναντι στην Τουρκία και το Κατάρ. Οι μάσκες αυτών των χωρών, που μέχρι πριν λίγους μήνες διαλαλούσαν ότι είναι στενοί φίλοι της Συρίας, έπεσαν. Οι χώρες αυτές -Τουρκία και Κατάρ- είναι έτοιμες να πράξουν ότιδήποτε θα ευχαριστούσε του Δυτικούς".

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της κουβεϊτιανής εφημερίδας, ο Ασάντ χαρακτηρίζει την Τουρκία και το Κατάρ ως χώρες-καιροσκόπους και ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ταγίπ Ερντογάν, τον έκανε να λυπηθεί για τη νίκη του κόμματος αυτού στις πρόσφατες εκλογές.
Το γεγονός της εξέλιξης των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας τα τελευταία χρόνια, που εντάσσονται στο πλαίσιο του Δόγματος Στρατηγικού Βάθους και της στάσης πού τήρησε η κυβέρνηση Ερντογάν με την εμφάνιση της κρίσης στη Συρία, προσφέρεται για μελέτη και αξιολόγηση από πλευράς της Ελλάδος και της Κύπρου, αφού η τουρκική εξωτερική πολιτική, που εκθειάζεται από μερικούς Έλληνες αναλυτές για την αξιοπιστία, τη συνέχεια και τη συνέπειά της, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος στην περίπτωση της Συρίας, όπως ακριβώς έγινε και στις περιπτώσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Εμείς θα λέγαμε να παραμείνουν τα βλέμματα όλων στη Συρία, αλλά να στραφούν παράλληλα και στο μέτωπο των σχέσεων Τουρκίας-Ιράν. Εκεί τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ανώδυνα για την Τουρκία!
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/blog-post_3036.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου