Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

3,2 δισ. ευρώ από τις γερμανικές τράπεζες στην Ελλάδα


Σε συμφωνία για τη συμμετοχή τους στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κατέληξαν τα γερμανικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως ανακοινώθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες συμφώνησαν να συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ στη νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας.
«Θα αφορά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Σε αυτό προστέθηκαν και οι γερμανικές bad banks… που έχουν ομόλογα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, έτσι περιμένουμε λήξεις ύψους 3,2 δισ. ευρώ στο σύνολο», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση με ανώτατα στελέχη του γερμανικού χρηματοοικονομικού κλάδου.
Τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014 θα επανεπενδυθούν, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Deutsche Bank είναι πιιθανόν να συνεισφέρει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ στην προσπάθεια της Γερμανίας να βοηθήσει την Ελλάδα. Πολύ λιγότερο από 1 δισ. ευρώ πιθανόν να συνεισφέρει και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα Commerzbank
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, το 55% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που διακρατώνται από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ωριμάζουν μετά το 2020. Όπως δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως το 2014 θα μετακυλιστούν.
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια και ανέφερε πως οι λεπτομέρειες του γερμανικού πακέτου θα αποφασιστούν μέσα στις επόμενες μέρες.
Την Κυριακή το «πράσινο φως» για την πέμπτη δόση
Εν τω μεταξύ, την πεποίθηση ότι κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη πληρωμή» στο πλαίσιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Ρέιντερς σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι στη συνεδρίαση της Κυριακής πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη γαλλική πρόταση μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά θα προσδιοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για το δεύτερο σχέδιο στήριξης της χώρας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη να πάρει την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2005682

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου