Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η Γερμανία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ την Γερμανία


Η Ευρώπη δεν περνά κρίση. Αντιμετωπίζει κρίσεις. Μια από αυτές είναι η ανησυχητικά μεγάλη ανεργία των νέων στη Νότια Ευρώπη.
Όπως γράφει η βερολινέζικη Tagesspiegel: «Στην Ελλάδα και στην Ισπανία, δεν αρκεί πλέον μια καλή μόρφωση για να βρει κάποιος δουλειά. Κι αυτό μπορεί να βλάψει τη Γερμανία».
Και πραγματικά έτσι είναι. Η Γερμανία βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένη μεταξύ της Σκύλλας του ελληνικού χρέους, και της Χάρυβδης της εξάρτησής της από τις εξαγωγές της προς την ΕΕ. Πάνω από το 60% των γερμανικών εξαγωγών καταλήγουν στις χώρες εταίρους της ΕΕ. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Γερμανοί συνεχίζουν να στρέφονται εναντίον των σπάταλων χωρών μελών, και δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της γερμανικής εξάρτησης από τις οικονομίες αυτές.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία στη Γερμανία όλο και μειώνεται. Στην Ισπανία, το 44% των νέων κάτω των 25 δεν έχουν απασχόληση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ελλάδα, στη Γαλλία, και στη Πορτογαλία. Μάλιστα στην Ισπανία, έχουν αυξηθεί δραματικά τα μαθήματα γερμανικής. Προφανώς, τα «μυαλά» της Νότιας Ευρώπης θα σπεύσουν προς Βορρά. Μήπως έτσι η χώρα θα γίνει ελαφρώς πιο «νότια», και λιγότερο «σφιγμένη»; Όπως και να γίνει, η αύξηση της ανεργίας θα έχει άσχημες πολιτικές συνέπειες.
Στην Αυστρία, για παράδειγμα, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, αγγίζει το 27% στις δημοσκοπήσεις. Τα αντιμεταναστευτικά συναισθήματα σημειώνουν άνοδο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη Γαλλία. Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν από την μαζική εισροή προσφύγων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Λιβύη.
Εν ολίγοις, οι παλιές καλές ημέρες, και οι συζητήσεις περί «ενότητας» έχουν τελειώσει. Η ΕΕ βρίσκεται στα κόκκινα. Η μόνη που μπορεί να τη σώσει είναι η Γερμανία. Το αν θα το κάνει παραμένει ερωτηματικό. Προς το παρόν, η Ευρώπη δεν ζει τις καλύτερες στιγμές της. Αντίθετα, αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι οι πολλές αδυναμίες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου