Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Spiegel: Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της



Κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού SPIEGEL μίλησε με τον οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ, Λάρς Φέλντ, ο οποίος πριν από ένα μήνα διορίστηκε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας, σχετικά με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και για το αν η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών πρόκειται να σώσει το ευρώ.

Ο κ. Φέλντ δήλωσε πως η δέσμη μέτρων που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την σταθερότητα του ευρώ δεν έχει τόσο να κάνουν με την διάσωση του ευρώ από την οικονομική κρίση, όσο με την διάσωση μεμονωμένων κρατών «όσο η Ελλάδα και η Πορτογαλία και άλλες χώρες είναι υπερχρεωμένες, θα έχουμε να ανησυχούμε για πολλά» είπε στην SPIEGEL.

Αναφορικά με την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και την ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας με την συμμετοχή ιδιωτικώνπιστωτώνστο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, επισήμανε πως η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέουςείναι βασική κίνηση καθώς και πως αν οι πιστωτές καταστούν εν μέρει υπεύθυνοι σε περίπτωση εθνικών πτωχεύσεων, αυτό παρέχει κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους καθώς οι τράπεζες θα δανείζουν λιγότερο και οι οφειλέτες θα εξοφλούν τις οφειλές τους. Κίνηση η οποία θα ενθαρρύνει τις λιγότερο χρεωμένες χώρες να συνεχίσουν την υπεύθυνη διαχείριση των προϋπολογισμών τους.

Ερωτηθείς για το αν οι συχνές εκκλήσεις που γίνονται προς την Ελλάδα από το Γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα, σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο έντασης της κρίσης, ο κ. Φέλντ αποκαλύπτει ότι την πρώτη φορά αιφνιδιάστηκε από τις αντιδράσεις των παρατηρητών των αγορών, ωστόσο υπογράμμισε πως « οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

«Η κατάσταση στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ίδια. Οι αλλαγές στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες εξυγίανσης και θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Έχω την εντύπωση πως στην Πορτογαλία υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και συνεπώς η χώρα θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ» απάντησε σε ερώτηση της SPIEGEL σχετικά με τον κίνδυνο χρεωκοπίας που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία.

Ο κ. Φέλντ τόνισε πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, των οποίων ο δημόσιος τομέας έχει τεράστιο αριθμό υπαλλήλων, θα μπορούσαν να προβούν σε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των κοινωνικών παροχών και των έργων υποδομής, ως πρόσθετα μέτρα για την εξυγίανση των οικονομιών τους.

Σχετικά με το «φρένο χρέους» που η Καγκελάριος Μέρκελ αρχικά ήθελε να συμπεριληφθεί στο ευρω-σύμφωνο δήλωσε πως ο ίδιος είναι θετικός απέναντι σε αυτήν την πρόταση, όμως δεν μπορεί να γνωρίζει την άποψη των άλλων κρατών καθώς έχει να κάνει με τα εθνικά συντάγματα των κρατών της ευρωζώνης. Σχολίασε πως η ύπαρξη «φρένου για το χρέος» στην περίπτωση τόσο της Ισπανίας όσο και της Ιρλανδίας δεν θα είχε αποτελέσματα, διότι δεν πρόκειται για καθαρά κρίση χρέους όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

«Οι κανόνες που προσπαθεί να δημιουργήσει η ΕΕ είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, ειδικά εκείνος που προβλέπει ότι κάθε ποσό που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ μιας χώρας θα πρέπει να εξοφληθεί με το 5 % των ετήσιων προσαυξήσεων. Ωστόσο δεν βλέπω πως θα μπορούσε να το εφαρμόσει αυτό η Ελλάδα» κατέληξε στην συνέντευξή του στη SPIEGEL αναφορικά με τους κανόνες για το χρέος που θέλουν να θεσπίσουν οι Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου