Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τα νέα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα


Με ένα δωράκι θα υποδεχθεί η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες τον Ντερούζ και την παρέα του από την τρόικα. Μην πάει ο νους σας στο καλό καθώς θα πρόκειται για τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2010, δηλαδή το έλλειμμα ΠΑΣΟΚ, αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έριχνε κάτω από το 8% σύμφωνα με το πρώτο Μνημόνιο. Οι τροϊκάνοι λοιπόν θα βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως, αν και μάλλον το γνωρίζουν, ότι το έλλειμμα έχει εκτιναχθεί πάνω από το 10% ενώ ο προϋπολογισμός έχει τιναχτεί στον αέρα.
Δεν αποκλείεται δε να μας ρίξουν και καμιά κίτρινη κάρτα βλέποντας ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας φυσικά της δικής τους πολιτικής, που έχουν επιβάλλει στην κυβέρνηση κι αυτή τηρεί απαρέγκλιτα.
Το ζήτημα με το έλλειμμα είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι όσο πέφτουν έξω από τις προβλέψεις τους τόσο νέα μέτρα θα ανακοινώνουν. Αλλά επειδή ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του και θα τους πάρουν με τις πέτρες αποφάσισαν να το παίξουν αλλιώς το παιχνίδι. Διαρρέουν λοιπόν ότι δε θα πάρουν άλλα μέτρα αλλά θα αξιοποιήσουν παλαιά κληροδοτήματα ή καταθέσεις που έχουν μείνει στις τράπεζες και κανείς δεν τις διεκδικεί. Αλλά και πάλι δε σώζεται η κατάσταση με ένα έλλειμμα που μπορεί να αγγίξει το 10,5%. Τα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα διότι η μαύρη τρύπα, μόνο για φέτος, θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και βλέπουμε.
Ηδη 1,7 δισ. είναι η υστέρηση από τα έσοδα. Αλλά 400 εκατ. ευρώ θα πρέπει να βρεθούν καθώς αναβάλλεται η εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια, οπότε όσο νυχτώνει το αγγούρι μεγαλώνει.
Ετσι, λοιπόν, η τρόικα, αν ήταν σκληρή στον περασμένο έλεγχο φανταστείτε τι θα είναι τώρα που θα βρει μια οικονομία ξεχαρβαλωμένη, υποβαθμισμένη και μια κυβέρνηση να παραπαίει και να μη μπορεί να πάρει αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου