Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε επισκέπτες από την Ιαπωνία


Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ότι σε προσωπικά αντικείμενα ατόμων που έφτασαν στη χώρα μας από την Ιαπωνία, ανιχνεύθηκαν ραδιοϊσότοπα.

Όπως διευκρινίζει η ΕΕΑΕ πρόκειται για ίχνη, πολύ μικρής ποσότητας, που εντοπίστηκαν μετά από τους ραδιολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται προληπτικά.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά 47 άτομα, όπως έγινε γνωστό. Σε πέντε περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίος δεύτερος ενδελεχής έλεγχος, αλλά δεν εντοπίστηκε σε καμία περίπτωση ραδιορρύπανση που να απαιτεί περαιτέρω μέτρα.
Η ΕΕΑΕ σημειώνει ότι ραδιολογικός έλεγχος στη χώρα μας μπορεί να πραγματοποιηθεί στα διεθνή αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και στις ειδικές εγκαταστάσεις της ΕΕΑΕ.
Η πρακτική του ραδιολογικού ελέγχου, μετά τις διαρροές ραδιενέργειας σε αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, είναι διαδεδομένη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι είναι προαιρετικοί και κυρίως σε άτομα με προέλευση από την εκκενωθείσα περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος όγκος της ραδιενεργής μόλυνσης έχει κινηθεί προς τον Ειρηνικό και η ΕΕΑΕ έχει εκδόσει για τα ελληνικά πλοία νέα σύσταση να απομακρυνθούν τουλάχιστον 80 χλμ. (περίπου 45 ναυτικά μίλια) από την περιοχή του πυρηνικού σταθμού.
Η ΕΕΑΕ επαναλαμβάνει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου