Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Έτοιμη η επιστολή Παπανδρέου προς Ερντογάν


Προσεκτικές τοποθετήσεις με αμυντική στάση

Μετά από "κυοφορία" δυόμιση μηνών σήμερα αναμένεται να παραδοθεί η απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός υποτίθεται ότι θα καθιστά σαφές πως "το μόνο υπάρχον ζήτημα για την Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και πως η Αθήνα υποστηρίζει την εντατικοποίηση των επαφών με στόχο να επιτευχθεί αυτό".
Θυμίζουμε ότι ο Τ. Ερντογάν έχει ζητήσει διάλογο "εφ' όλης της ύλης" των ελληνοτουρκικών "προβλημάτων" για την ακρίβεια των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται "να εστιάζει σε ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» και καθημερινότητας, όπου μπορεί να υπάρξει διμερής συνεργασία". Είναι ένα ζήτημα αυτό, δηλαδή να δούμε τα "ζητήματα χαμηλής πολιτικής" αφού πολλές φορές κρύβουν θέματα μείζονος πολιτικής σημασίας.
Το περίεργο είναι γιατί δεν δίνεται η επιστολή στην δημοσιότητα, όπως έκανε αντίστοιχα ο Ταγίπ Ερντογάν. Φοβούνται κάτι;
Η πληθώρα των ανοιχτών μετώπων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως το οικονομικό πρόβλημα -με τις διεθνείς διαστάσεις που έχει- οδηγούν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε αναδίπλωση στην εξωτερική πολιτική. Αυτό αποτυπώνεται κυρίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου κάνει ήδη δεύτερες σκέψεις καθώς αντιλαμβάνεται ότι η παρούσα συγκυρία είναι αρνητική για ανοίγματα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό.
Παρά την επιθετική διπλωματία που υιοθέτησε την πρώτη περίοδο μετά τις εκλογές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο κύριος Παπανδρέου φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι δεν είναι καλή περίοδος για να κάνει μεγάλα ανοίγματα(;), εξαιτίας της τραγικής θέσης που βρίσκεται η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα και των εσωτερικών προβλημάτων. Αυτός είναι μάλιστα και ο βασικός λόγος για τον οποίο σχεδόν επί τρεις (3) μήνες κωλυσιεργεί, μη αποστέλλοντας την απαντητική επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του κ. Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιστολή είναι τώρα έτοιμη να φύγει από την Αθήνα, αλλά το περιεχόμενό της είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα ήθελε προσωπικά ο κ. Παπανδρέου. Ενώ με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις (4) ημέρες μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός φάνηκε να επείγεται να αρχίσει εντατικό διάλογο με την Τουρκία, στη συνέχεια αναδιπλώθηκε τόσο για τους λόγους που περιγράψαμε ανωτέρω, όσο και εξαιτίιας της κλιμακούμενης έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα στο Αιγαίο, την Κύπρο, αλλά και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης (αλλά και στην Κω και την Ρόδο). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός χωρίς να εμφανίζεται επισπεύδων για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, δεν θέλει ταυτόχρονα να εμφανιστεί αρνητικός στον διάλογο με την Τουρκία(;). Αντίθετα, θα είναι θερμός όσον αφορά την ανάγκη εμπέδωσης ενός κλίματος διαλόγου και συνεργασίας,όχι όμως και για άμεσες διαπραγματεύσεις.
Για τον λόγο αυτό θα είναι ιδιαίτερα θετικός όσον αφορά την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών που πραγματοποιούνται εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια και αποτελούν ένα μυστήριο για την ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεψων. Είναι ήδη γνωστό ότι αυτές οι επαφές είχαν καταλήξει το 2004 σε μία βάση για ελληνοτουρκική συμφωνία, αλλά η διστακτικότητα του κ.Κώστα Σημίτη είχε ακυρώσει ίσως μία ιστορική εξέλιξη(;)...
Επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή οι συνομιλίες πάγωσαν και τώρα επιχειρείται να δοθεί νέα ώθηση αλλά -πλην ελαχίστων- δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις συνομιλίες αυτές.
Παρελκυστική, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να είναι και η τακτική του κ. Παπανδρέου στο θέμα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Τουρκία.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμωνα με πληροφορίες, ναι μεν θα καλεί τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα (ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο πως ο τούρκος πρωθυπουργός αυτο-καλέστηκε), αλλά θα αφήνει ανοιχτό τον χρόνο της επίσκεψης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Ερντογάν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στους αμέσως επόμενους μήνες στους οποίους θα βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο η κατάσταση δεν ευνοεί -τουλάχιστον τώρα- μία τέτοια επίσκεψη.
Από έμπειρους διπλωμάτες δεν έχει ξεφύγει,επίσης, η διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική ρητορική του τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η Αθήνα θέλει να κινηθεί πολύ προσεκτικά.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου στην απαντητική επιστολή του θα είναι απόλυτος όσον αφορά τη μειονότητα και ουσιαστικά θα εφιστά την προσοχή του κ. Ερντογάν στον τρόπο(;) με τον οποίο θέτει το θέμα, που είναι δυνατόν να διαταράξει τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε σε αυτή την πολιτική αφού πρώτα διαβουλεύθηκε με αρκετούς συνεργάτες του. Σημειώνεται ότι αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν είδαν με καλό μάτι τις πρώτες κινήσεις του κ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι πρέπει να γίνουν μικρά και προσεκτικά βήματα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες και Τούρκοι, συνεργαζόμενοι, μπορούμε να καταστούμε μια δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας», προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν πρότυπο για άλλες περιοχές του πλανήτη. Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει συγκεκριμένο απολογισμό των προβλημάτων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας, περιγράφοντας ταυτόχρονα το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα αναζητά τη λύση.
Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας.
Ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης . Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.
Εκφράζει δε την ετοιμότητα εξέτασης μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της έντασης με την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τέτοια μέτρα δεν δίδουν πραγματική λύση γιατί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους. Προσθέτει ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των ΗΕ και να είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.
Στην επιστολή του ο Έλληνας Πρωθυπουργος τονίζει ότι το μέλλον της επανενωμένης νήσου βρίσκεται στην ΕΕ κι ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004. Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η οποία, όπως λέει, θα συμβάλει στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, παγιώνοντας την καλή γειτονία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Εκφράζει ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει στην Τουρκία και πάλι, σε διμερές πλαίσιο, για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε κοινοτικά θέματα. Δίνοντας απάντηση στις επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη. Υπογραμμίζει δε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας.
Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπογραμμίζει δε τη σημασία πλήρους εφαρμογής του υπάρχοντος Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, πέραν της επανεκκίνησης συνομιλιών για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητα διαμόρφωσης ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Αφού κάνει αναφορά σε άλλες πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει σημαντική την πρότασή του Τούρκου ομολόγου του για την δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Στην επιστολή του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κωδικοποιεί την προεργασία που θα πρέπει να γίνει από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών για την κατάλληλη προετοιμασία της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους, με την εμπλοκή των αντίστοιχων φορέων από τις δύο χώρες. Αναφέρονται συγκεκριμένα ως τομείς συνεργασίας η Ενέργεια, το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.
Οι απορίες για την τακτική του έλληνα πρωθυπουργού είναι πολλές, μα μεγαλύτερη από όλες είναι το γιατί δεν δημοσιεύεται η επιστολή του προς τον κύριο Ερντογάν, αλλά ακολουθείται υπόγεια πολιτική, που ουσιαστικά αποκρύπτει τις προθέσεις του κυρίου Παπανδρέου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;Μήπως δεν γνωρίζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, οι σύμβουλοι αλλά και ο ίδιος ο κύριος Παπανδρέου πως η επιστολή του θα διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω των τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία για μία ακόμη φορά θα προπαγανδίσουν υπέρ της Τουρκίας, μέσω δημοσιεύσεων που θα είναι ουσιαστικά ένα ακόμη κύμα πίεσης προς την Ελλάδα;
Γιατί επιλέγει ο Γιώργος Παπανδρέου να μην ενημερώνει τους έλληνες πολίτες; Μήπως θεωρεί το όλο ζήτημα προσωπική ή οικογενειακή του υπόθεση και όχι ζήτημα εθνικού ενδιαφέροντος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου