Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Τι κομίζει ο Μπαν Κι Μουν ;


http://www.sigmalive.com/news/politics/233892

Νέα δεδομένα δημιουργεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού η επίσκεψη του Γ.Γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, μεθαύριο Κυριακή.
Έπειτα από ένα γκραν γκινιόλ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών, και παρά την αρχική επιφυλακτική έως αρνητική στάση της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια διάσωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Με μια λιτή δήλωση προχθές το βράδυ, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, ο κ. Μουν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 31 Ιανουαρίου, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο, στόχος της επίσκεψης είναι να εκφραστεί η προσωπική υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες των δύο ηγετών και να συζητήσει μαζί τους και τον ειδικό του σύμβουλο, τρόπους με τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τις προσπάθειες διευθέτησης του προβλήματος.
«Ο Γενικός Γραμματέας συνομίλησε σήμερα με τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με τις εντατικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα να βοηθήσουν τους ηγέτες να εξεύρουν λύση.
»Ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να επιδείξει προσωπικά την υποστήριξή του προς τις προσπάθειές τους και αποφάσισε για το σκοπό αυτό να ταξιδέψει στην Κύπρο, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Ενώ θα βρίσκεται στην Κύπρο, θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες, όπως και τον ειδικό του σύμβουλο, εστιασμένες στην πορεία της προόδου των συνομιλιών και πώς καλύτερα τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υποβοηθούν τις προσπάθειές τους. Η διεθνής κοινότητα έχει τεράστια καλή θέληση για την Κύπρο κι ένα ισχυρό συμφέρον να δει τους Κυπρίους να φτάνουν σε λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ρόλος Ντάουνερ
Όπως συνάγεται από τα διαδραματισθέντα προχθές το βράδυ σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη, καθοριστικό ρόλο στην οριστικοποίηση της καθόδου του κ. Μουν στην Κύπρο διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στην Κύπρο Αλ. Ντάουνερ.
Σύμφωνα με πηγές από την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, αλλά και όπως εμφαίνεται στο κείμενο δημοσιοποίησης της επίσκεψης του κ. Μουν στην Κύπρο στην ιστοσελίδα των Η.Ε., η επίσημη δήλωση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης έγινε έπειτα από συνομιλία του Γ.Γ. με τον Αλ. Ντάουνερ, μετά τη λήξη της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών, στο πλαίσιο του β’ γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων.
Με την οριστικοποίηση της επίσκεψης δεν είναι άσχετη, εξάλλου, η παράταση του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών, σε μια προσπάθεια επίτευξης μεγαλύτερων συγκλίσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ώστε η κάθοδος του Γ.Γ. να διαλάβει ουσιαστικότερο περιεχόμενο.

Δεν ανησυχεί η Κυβέρνηση…
Παρά το ότι χθες η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την επίσκεψη του κ. Μουν, εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το σκοπό της πραγματοποίησής της, αλλά και έντονο προβληματισμό για το ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος φέρεται να παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα των εξελίξεων στις συνομιλίες, ώστε να πειστεί ο κ. Μουν ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις να επισκεφθεί στην παρούσα συγκυρία την Κύπρο.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΗ.ΚΟ., Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι ο λόγος της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο «είναι ακριβώς για να εξετάσει, να καταγράψει και να κατοχυρώσει τις δικές μας υποχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές, που έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πάντως, η Κυβέρνηση, διά του Κυβ. Εκπροσώπου, έσπευσε χθες να μετριάσει τις ανησυχίες για την «άκαιρη» κάθοδο του Γ.Γ., ερμηνεύοντάς την ως πιστοποίηση της διεθνούς κινητικότητας στο Κυπριακό, αλλά και ως «κίνηση» που μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Επανέλαβε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι δεν ανησυχεί ότι θα ασκηθούν πιέσεις επί της ε/κ πλευράς, καθώς η πλευρά μας έχει ξεκάθαρες θέσεις «και για τη διαδικασία και για το ρόλο που ο καθένας αναλαμβάνει».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνηση καλωσορίζουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μπαν στην Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι υψηλά στις προτεραιότητες του ΟΗΕ και απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, «ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», η οποία «στόχευσε και πέτυχε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για στήριξη και συμβολή στις προσπάθειες που οι δύο κοινότητες καταβάλλουν για επίτευξη λύσης, της οποίας το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους Κυπρίους και στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε κάποιες απόψεις προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε με τον Γ.Γ. ενημέρωσε για τις θέσεις, τις απόψεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου