Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το Ισραήλ κατηγορεί τον Ερντογάν για... αντισημιτισμό


Νέο μέτωπο Αγκυρας - Τελ Αβίβ αναμένεται να ανάψει η αποκάλυψη διπλωματικού εγγράφου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών. Κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι υπερβαίνει την κόκκινη γραμμή και δοκιμάζει την υπομονή του Ισραήλ
Ως «τροφοδότη του αντισημιτισμού» κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν μια 7σέλιδη έκθεση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, που πιθανόν να προκαλέσει νέο διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας - Ισραήλ.
«Με τη ρητορεία του ο Ερντογάν στρέφει την τουρκική κοινή γνώμη κατά του Ισραήλ. Στις ομιλίες του επαναλαμβάνει συνεχώς τα δεινά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και φτάνει έως το σημείο να χρησιμοποιεί αντισημιτικές εκφράσεις», τονίζει το διπλωματικό έγγραφο, που διανεμήθηκε σε όλες τις ισραηλινές πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού. Το έφερε στο φως η εφημερίδα «Χααρέτζ», αποδίδοντάς το στα «γεράκια» του ισραηλινού ΥΠΕΞ, που συμμερίζονται τις «αντιτουρκικές» απόψεις του υπουργού Αβιγκντορ Λίμπερμαν.
Το Ισραήλ... πυροβολεί τον Ερντογάν
Το έγγραφο τονίζει πως ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του «ξέρουν ότι υπερβαίνουν τη λεπτή κόκκινη γραμμή δοκιμάζοντας τα όρια και την υπομονή του Ισραήλ». Ως συνέπεια ο τουρκικός Τύπος βρίθει αντιεβραϊκών δημοσιευμάτων, που «θα μπορούσαν ακόμη και να θέσουν σε κίνδυνο την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας»!
Ο Ερντογάν υποκινεί τον αντισημιτισμό ακόμη και εν αγνοία του, υποστηρίζουν οι συντάκτες της αναφοράς, λέγοντας χοντροκομμένα αστεία όπως ότι «οι Εβραίοι τα πάνε καλά με το χρήμα». Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός το θεωρεί... κομπλιμέντο. Εως αργά χθες δεν υπήρχε σχόλιο από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αγκυρα, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την 65η επέτειο από την απελευθέρωση του Αουσβιτς, υπογράμμισε την αντίθεση της Τουρκίας στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.
Παράλληλα, στο Στρασβούργο ο Ισραηλινός υφ. Εξωτερικών Ντάνιελ Αγιαλόν (πρωταγωνιστής της ταπεινωτικής συμπεριφοράς κατά του Τούρκου πρέσβη στο Τελ Αβίβ) συναντήθηκε χθες «σε καλό κλίμα» με τον νεοεκλεγέντα Τούρκο πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τρέχουν τη συνταγματική αναθεώρηση

«Μεταπολίτευση αλά Τούρκα» με διαδικασίες-εξπρές, για την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, προωθεί τώρα η ισλαμική κυβέρνηση, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σάστισμα του στρατού και το σοκ της κοινής γνώμης από τις αποκαλύψεις της «Ταράφ» για το «Σχέδιο Βαριοπούλα».
Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Σαλί Καπουσούζ αποκάλυψε στη «Ζαμάν» ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νέο σχέδιο δημοκρατικού Συντάγματος και τον Μάρτιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Τις ευλογίες του στη διαδικασία έδωσε και ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Μ. Τσαβούσογλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ τόνισε πως «το αναχρονιστικό και προβληματικό Σύνταγμα της Τουρκίας (σ.σ.: κληρονομιά της δικτατορίας του Εβρέν) χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση».
Το σχέδιο Συντάγματος του ΑΚΡ θέτει φραγμούς στη δικαστική διάλυση κομμάτων, προβλέπει την παραπομπή στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια σε καιρό ειρήνης, τη μείωση από το 10% στο 1% του ορίου για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης και απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου