Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η δημοκρατία της μπούρκας


Ιμάμης δεν θέλει την μπούρκα και τον απειλούν

Ο 36χρονος Hassen Chalghoumi, ένας από τους νεαρότερους και πλέον φιλελεύθερους ιμάμηδες της Γαλλίας, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη νόμιμη απαγόρευση της ισλαμικής μπούρκα.
Ο ιμάμης, το τζαμί του οποίου βρίσκεται στο προάστιο Drancy του Παρισιού, κατακρίνει εκείνους που υποστηρίζουν τη μπούρκα, λέγοντας: «Ανήκουν σε μια μειοψηφική παράδοση, που αντανακλά μια ιδεολογία υπονόμευσης της μουσουλμανικής θρησκείας. Η μπούρκα είναι μια φυλακή για τις γυναίκες, ένα εργαλείο σεξιστικής κυριαρχίας και ισλαμικού δογματισμού».
Δηλώνει επίσης: «Το να αποκτήσει κανείς τη γαλλική υπηκοότητα, σημαίνει πως θέλει να συμμετέχει στη κοινωνία, στο σχολείο, στην εργασία. Αν όμως καλύπτουν τα πρόσωπά τους, τι μπορούν να μοιραστούν μαζί μας αυτές οι γυναίκες; Αν θέλουν να φορούν πέπλο, ας πάνε να ζήσουν σε μια χώρα όπου αυτό είναι παράδοση, όπως η Σ. Αραβία».
Μια μικρή μειοψηφία ριζοσπαστών, θεώρησε τα λόγια του τόσο προσβλητικά που τη Δευτέρα εισέβαλλαν στο τζαμί του, και απείλησαν να τον σκοτώσουν.
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ο όχλος καταδίκασε τον Chalghoumi ως αποστάτη, και τον απείλησε με φυσική εξόντωση, χαρακτηρίζοντας τον ως «ιμάμη των Εβραίων». Αντί όμως ο ιμάμης να φοβηθεί και να σιωπήσει, αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές μέσα στα πλαίσια της γαλλικής ισλαμικής κοινότητας. «Μιλάω εκ μέρους της πλειοψηφίας των μουσουλμάνων, εργάζομαι για το μέλλον των παιδιών και της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να επιτραπεί στο Ισλάμ να βρει τη θέση του, και οι μουσουλμάνοι να τυγχάνουν σεβασμού», δήλωσε χθες.
Η αντίδραση πολλών μουσουλμάνων ήταν μάλλον χλιαρή. Ο Fouad Alaoui, πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας, δήλωσε πως «δεν εξεπλάγη» από το περιστατικό. «Τον είχαμε προειδοποιήσει αρκετές φορές, ώστε να μετριάσει τα λόγια του, που ενέχουν το ρίσκο να προσελκύουν τέτοιου είδους αντιδράσεις».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου