Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Διάσημος Ισπανός νομικός αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Ασάνζ



RT News
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους! 

Ο διακεκριμένος Ισπανός δικηγόρος και νομικός διεθνούς δικαίου, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, θα ηγηθεί της νομικής ομάδας υπεράσπισης του WikiLeaks και του ιδρυτή της, τον Julian Assange. Ο Assange και ο Γκαρθόν έχουν ήδη συναντηθεί για να συζητήσουν τη νέα νομική στρατηγική τους.

Ο πρώην δικαστής στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας, Γκαρθόν είναι διάσημος πριν από δύο δεκαετίες για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έγινε για τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, συμβάλλοντας σε μία επανάσταση του διεθνούς συστήματος δικαιοσύνης και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας στη Λατινική Αμερική αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από συνάντηση του Assange με το νομικό σύμβουλο Γκαρθόν, η οποία έγινε στην πρεσβεία το Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται ζητώντας άσυλο ο ιθύνων – καταγγέλων της Wikileaks.

Σύμφωνα με μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το WikiLeaks, ο σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η νέα νομική στρατηγική, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί τόσο το WikiLeaks και τον Assange από την υπάρχουσα διαπιστωμένη κατάχρηση της διαδικασίας και να εκθέσει τις αυθαίρετες, εξωδικαστικές ενέργειες που έχουν συμβεί από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο έχει στοχεύσει τον Julian Assange και συγκεκριμένα το WikiLeaks.

Επίσης, συζητήθηκε για το πώς να καταδείξει ότι πραγματοποιούνται μυστικές διεργασίες των ΗΠΑ –σύμφωνα με τον Julian Assange και το WikiLeaks- και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επηρρεάσουν αρνητικά και άλλες νομικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας έκδοσης κατά Assange.

Πολύ πριν από ένα μήνα ο ιδρυτής του WikiLeaks εισήλθε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και υπέβαλε αίτηση για άσυλο. Ο Πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Εκουαδόρ εργάζεται προσωπικά επί του θέματος, και βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το Εκουαδόρ προκειμένου να αντιμετωπιστεί με την μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα και νομιμότητα το αίτημα του Assange.

O πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει «μια απόφαση η οποία θα βασίζεται σε ανθρωπιστικές αρχές που φωτίζουν επανάσταση και το σύνταγμα της χώρας". Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί.

Ο νέος νομικός σύμβουλος, Γκαρθόν, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη εγγυήσεων και διαφάνειας με την οποία λαμβάνονται μέτρα εναντίον Julian Assange και τόνισε ο καταγγέλλων έχει υποστεί παρενόχληση, η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη σωματική και ψυχική υγεία του.

Πιέσεις, εξάλλου, ασκεί και το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για την έκδοση του Julian Assange στη Σουηδία. Ο Assange δήλωσε ότι δεν θα φύγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ έως ότου ληφθεί απόφαση για την αίτηση ασύλου που έχει υποβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου