Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Φονική επίθεση της 18ης Ιουλίου: Η Δαμασκός δείχνει Ερντογάν


Louis Denghien
Δαμασκός, 19 Ιουλίου: η  κηδεία του Νταούντ Ράτζα, 
υπουργού άμυνας. Μια επίθεση πολύ «μεγάλη» για τον ΕΣΣ;
















Τη Δευτέρα, τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας κατηγόρησαν ρητά τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να είναι πίσω από την επίθεση στο συμβούλιο ασφάλειας στη Δαμασκό στις 18 Ιουλίου,  επίθεση που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων αξιωματούχων της ασφαλείας συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Νταούντ Ράτζα και του υφυπουργού   -και γαμπρού του Μπασάρ-  Assef Shawkat.

Πρόκειται ασφαλώς για σοβαρή κατηγορία, η οποία δεν έγινε χωρίς λόγο, χωρίς κάποιες ενδείξεις: η πιο κοινώς αποδεκτή υπόθεση σήμερα είναι ότι έγινε από τον σωματοφύλακα ενός εξέχοντος προσώπου παρόντος κατά τη συνεδρίαση, και ο οποίος ανατινάχθηκε μαζί με τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση. Αλλά μια άλλη θεωρία λέει ότι ο ίδιος σωματοφύλακας μπορούσε να ξεφύγει πριν εξερράγη η βόμβα.

Αλλά τα συριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν πηγές προσκείμενες στη CIA που λένε ότι « μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών » θα συμμετείχε στην επίθεση. Σύμφωνα  με αυτή τη πηγή, η οποία αντικρούει την υπόθεση όντως αναξιόπιστη που γρήγορα εγκαταλείφθηκε για ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, «πρόκειται για μια πιο πολύπλοκη επιχείρηση που έγινε από μια ξένη υπηρεσία πληροφοριών που έχει διεισδύσει καλά και ικανή να μεταφέρει μια τέτοια επιχείρηση στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας " .
Και η πηγή αναφέρεται ιδίως στη γαλλική έκδοση του δελτίου ειδήσεων της συριακής τηλεόρασης που κάνει λόγο για «ορισμένες ενδείξεις» που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτή την υπόθεση.
Στις 19 Ιουλίου, μια μόλις ημέρα μετά την επίθεση και αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα του δεν είχε  «καμία σχέση» με αυτή την βόμβα. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί εδώ και μήνες ότι η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει με τον ΕΣΣ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη, προσφέροντάς του άσυλο, επιδοτήσεις και στρατιωτική βοήθεια.

Οι κατηγορίες της Συρίας δεν εκφράστηκαν κάτω από τη συγκίνηση μιας δικαιολογημένης οργής: το βάθος αυτής  της υπόθεσης είναι ότι μια τέτοια πράξη, που στόχευε μια συνάντηση υψηλής προστασίας υψηλών προσώπων   -στο κάτω κάτω θα μπορούσε  ο ίδιος ο Μπασάρ να ήταν παρόν σε αυτό το συμβούλιο ασφαλείας-  δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς συνενοχές  -χωρίς αμφιβολία-  και την βοήθεια  -σίγουρα-  από μια σύνθετη λογιστική μέριμνα, από πλευράς υλικού και πληροφοριών, που δεν είναι καθόλου στα μέτρα των ειδικών υπηρεσιών του ΕΣΣ  -αν υπάρχουν άλλωστε.

Και έπειτα, αυτή τη περασμένη Τρίτη 24 Ιουλίου, το ιρανικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι η συριακή αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που θα συνδεόταν με την επίθεση. Το Fars βασίζεται στις δηλώσεις του Σύρου βουλευτή Μοχάμαντ Ζαχίρ Γκανούμ: σύμφωνα με τον τελευταίο, ο συλληφθέν ύποπτος εργαζόταν στο κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας όπου εξερράγη η βόμβα, και ήταν μέλος του προσωπικού διοίκησης αυτού. Προς παρακολούθηση….

Εάν ποτέ αποδεικνύεται η τουρκική πίστα, θα είναι η τελική επιβεβαίωση ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε ακήρυχτο πόλεμο με τη Συρία, ένας πόλεμος που διεξάγεται από παρεμβαλλομένους τρομοκράτες. 
Η Συρία, η οποία επίσης βρίσκεται σε κατάσταση χλιαρού πολέμου τουλάχιστον με το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. 
Ένας πόλεμος που δεν μπορεί να κερδηθεί με το χαμηλότερο κόστος παρά μόνο με την σύνθλιψη του Ελευθέρου Συριακού Στρατού και άλλων συνεργαζομένων συμμοριών.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου