Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη χωρίς τη θέλησή της


«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπεμφθεί από την Ευρωζώνη χωρίς τη θέλησή της»Τη θέση πως η Ελλάδα θα αποφασίσει μόνη της εάν θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, από την οποία δεν μπορεί να αποπεμφθεί, διατύπωσε ο αρμόδιος δημοσιονομικών θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.
Σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε σε μια έξοδό της από την Ευρωζώνη, διότι αυτό θα ζημίωνε την ίδια αλλά και τις άλλες χώρες, παρατήρησε πως από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ασκεί πιέσεις για τη διάθεση ολοένα και περισσότερων χρημάτων για την εξασφάλιση της παραμονής της.
Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε επισήμανε, συγχρόνως, πως είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στο θέμα της δημοσιονομικής της προσαρμογής, μειώνοντας μάλιστα κατά 13% το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όμως αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση και θα πρέπει να αναμένεται η έκθεση της «τρόικα», για να εκτιμηθεί κατά πόσο έχει προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που η χώρα έχει αναλάβει.
Οι δεσμεύσεις, είπε, αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και αν δεν εκπληρωθούν από την Ελλάδα τότε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι το πρώτο που δεν θα συνεχίσει τη βοήθεια προς τη χώρα, οπότε θα είναι δύσκολο στους άλλους εταίρους να τη συνεχίσουν.
«Είμαστε αλληλέγγυοι, βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες θα πρέπει να βοηθηθούν και μόνοι τους», τόνισε ο κ. Μπάρτλε, ο οποίος -όπως επισήμανε ο συντονιστής της τηλεοπτικής εκπομπής- επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης.
Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας διαγραφής χρέους της Ελλάδας, διευκρινίζοντας πως διαγραφή χρέους δεν σημαίνει αυτόματα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο -όπως είπε- δεν θα μπορούσε να περάσει στη γερμανική Βουλή.
Ταυτόχρονα, προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, που θα συνδεόταν με μια μαζική υποτίμησή της, με όλα τα επακόλουθα που θα οδηγούσαν στο να απειληθεί η χώρα με φτώχεια.
Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου