Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοφανής έξαρση της εγκληματικότητας και αδυναμία καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης


Μέσα στο κλίμα ρευστότητας, αβεβαιότητας και σύγχυσης που προκαλεί η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, προστέθηκε τα δύο τελευταία χρόνια η απόλυτη ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες σε όλη τη χώρα. Ανασφάλεια που οφείλεται σε δύο βασικές αιτίες: την πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας και την αδυναμία ελέγχου και καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης. Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν πλέον την Πατρίδα τους ούτε τη γειτονιά που μεγάλωσαν.
Τα προφανή ερωτήματα που προκύπτουν μπροστά σε αυτό το σκηνικό είναι: γιατί δεν αναλαμβάνονται δράσεις για τη θεραπεία της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί;  Γιατί το κράτος μοιάζει να έχει πετάξει «λευκή πετσέτα» σε αυτή την ομολογουμένως πολύ δύσκολη μάχη; Γιατί δεν έχει εφαρμοσθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να φέρνει αποτελέσματα και την ελπίδα μίας καλύτερης πραγματικότητας;
Δυστυχώς, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι, επίσης, προφανής: το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει προ πολλού χάσει τον έλεγχο. Αφενός, εμφανίζεται ανήμπορο να επιβάλλει την τάξη και να προστατεύσει τους πολίτες και αφετέρου, επιμένει να αντιμετωπίζει τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας ως λογιστικό μέγεθος, που υπόκειται στις περικοπές του μνημονίου. 
Τα στοιχεία, όμως, είναι αμείλικτα: Μόνο την τελευταία πενταετία έχει καταγραφεί  αύξηση των ένοπλων ληστειών σε ποσοστό 167%, των κλοπών και διαρρήξεων σε ποσοστό 96%, των εκβιασμών σε ποσοστό 127% και των ανθρωποκτονιών σε ποσοστό 52%. Έχουν πάψει πλέον  να αποτελούν είδηση τα καθημερινά περιστατικά βίας που βιώνουν οι πολίτες. Πριν λίγες μόλις ημέρες, σημειώθηκαν 11 ένοπλες ληστείες μέσα σε 12 ώρες! Νέο ρεκόρ, κάθε ώρα μια ληστεία. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η αύξηση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και με τη μορφή των εγκλημάτων. Ληστείες μικρού αντικειμένου συνοδεύονται πλέον συχνότερα με ανθρωποκτονίες ή και βιασμούς. Παράλληλα, η οικονομική κρίση εκτός από το ότι έχει διογκώσει το έγκλημα έχει δημιουργήσει και νέες μορφές μικροεγληματικότητας ή  παραβατικότητας, που δύο-τρία χρόνια πριν δεν υπήρχαν. Πρόκειται για μικροεγκλήματα, όχι από επαγγελματίες, αλλά από άτομα που πιθανόν αναγκάζονται να καταφύγουν σε αυτό λόγω της ανέχειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη κλοπή πετρελαίου από σχολείο.
Την ίδια ώρα, η λαθρομετανάστευση έχει αλλάξει τη ζωή στην Ελλάδα, με οδυνηρές επιπτώσεις όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία. Μόνο κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2011, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 80.844 λαθρομετανάστες, ενώ η αύξηση από τα σύνορα του Έβρου αγγίζει το 192% σε σχέση με πέρσι, που η αύξηση ήταν 435% σε σύγκριση με το 2009! Είναι εφιαλτικό να σκεφθεί κανείς ότι η αύξηση της λαθρομετανάστευσης από τον Έβρο θα κλείσει στο τέλος του 2011 σε ποσοστό πάνω από 500 % σε σχέση με το 2009!
Και το αρμόδιο υπουργείο, τι κάνει για όλα αυτά; Αντιμετωπίζει κάθε έκφανση βίας και παρανομίας τους τελευταίους μήνες στη χώρα με έναν αμέτοχο και απλά παρατηρητικό της κατάστασης τρόπο. Την ώρα που το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται και οργανώνεται, το κράτος αντίθετα αποδυναμώνεται. Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, η απουσία εκπαίδευσης, οι ελλείψεις σε βασικά είδη (οχήματα, καύσιμα, μέσα προστασίας), ο κομματισμός, η πτώση του ηθικού και οι περικοπές των απολαβών των υπηρετούντων, έχουν μειώσει το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας.  Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται  με μείωση κατά 20% των δαπανών που σχετίζονται με την αγορά εξοπλισμού της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και με μείωση κατά 30% σε σχέση με τις πληρωμές του 2010 των πρόσθετων παροχών. Ούτε χωρίς σχέδιο για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, που χρειάζονται τα σώματα ασφαλείας. Ούτε χωρίς πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα την  αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Σε ό,τι αφορά, δε, τη λαθρομετανάστευση, ακόμα και σήμερα, οι συλλαμβανόμενοι κρατούνται λίγες μέρες και μετά αφήνονται ελεύθεροι, αν δεν διευκολύνονται, και προστίθενται στους υπάρχοντες, ιδίως στην Αττική. Γιατί παρά τις εξαγγελίες, ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί έστω ένα Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών! Άλλωστε, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τη διαχείριση της υπόθεσης των λαθρομεταναστών-καταληψιών της Νομικής…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου