Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Να τα μαζέψει επιχειρεί τώρα ο Γιλμάζ μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις πυρκαγιές


Να «μαζέψει» προσπαθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ τις πρόσφατες δηλώσεις του για εμπρησμούς ελληνικών δασών, που προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γιλμάζ κάνει λόγο για παρερμηνεία όσων είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν στις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλια του Αιγαίου στην Τουρκία και τις πληροφορίες περί ελληνικής ανάμειξης σε αυτές.
«Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μία παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϊσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις πως οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Όπως καταλαβαίνετε η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».
Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανήλθε στο ίδιο θέμα και κατά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το Λος Αντζελες.
Επανέλαβε ότι πρόκειται για παρεξήγηση, τονίζοντας ότι έκανε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο πρακτορείο Anadolu.
«Νομίζω ότι οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν στο να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία» είπε.
«Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90 σχετίζονται με την ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν» ανέφερε, καταλήγοντας ότι «η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση».
Στο μεταξύ καμία αντίδραση δεν έχει σημειωθεί ακόμα από το συνήθως λαλίστατο τουρκικό κράτος, παρόλο που έχουν περάσει δύο ημέρες από την δήλωση του Γιλμάζ το Σάββατο στην εφημερίδα Birgun, ότι τα θέματα που αφορούσαν τα μυστικά κονδύλια ήταν «τα σχετικά με την απόπειρα για πραξικόπημα στο Αζερμπαϊτζάν και τα αντίποινα στα δάση της Ελλάδας».
Ήπια είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης Παπαδήμου. “Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αντέχει να αναμετρηθεί με την τουρκική κυβέρνηση και αποφεύγει να οξύνει το θέμα, σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις των κομμάτων που θέτουν θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία.
Ερώτηση Χουντή στην Κομισιόν
Ερώτηση στην Κομισιόν για τις δηλώσεις Γιλμάζ σχετικά με τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής, σημειώνει ότι «αυτές οι αποκαλύψεις που γίνονται τώρα και από επίσημα χείλη διασταυρώνονται με πληροφορίες και αποκαλύψεις, όπως των στελεχών των Γκρίζων Λύκων, που είχαν δικαστεί για δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη και είχαν ομολογήσει ενώπιον της Τουρκικής δικαιοσύνης ότι είχαν προκαλέσει εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά», όπως και από «σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Εμίλ Τσολασάν».
«Είναι αδιανόητο», συνεχίζει ο κ. Χουντής στην ερώτησή του, «κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες», και αφού τονίζει ότι «ο κυριότερος όρος συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είναι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με του γείτονές της» καταλήγει λέγοντας ότι «μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τέλος, την Κομισιόν να παρέμβει άμεσα στο θέμα ώστε να απαιτήσει και αυτή από την Τουρκία την έναρξη σχετικών δικαστικών και ανακριτικών διαδικασιών, ενώ ζητεί να εξεταστούν οι «δυνατότητες ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμιγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση».
Οι περιοχές που κάηκαν την επίμαχη περίοδο
Τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, η Αττική, η Ρόδος και η Θεσσαλονίκη είχαν υποστεί καταστροφικές πυρκαγιές κατά το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρθηκε με τις δηλώσεις του ο Μ. Γιλμάζ. Την περίοδο εκείνη είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για ενδεχόμενες ευθύνες μυστικών υπηρεσιών της γείτονος χώρας, χωρίς όμως ποτέ να εξακριβωθεί διασύνδεση Τούρκων πρακτόρων. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, στα νησιά του Αιγαίου τα έτη 1995 και 1996 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συχνότητα πυρκαγιών της περιόδου 1983-2005. Κατά τη δεκαετία του ’90 τα νησιά είδαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη. Σοβαρές πληγές είχε δεχτεί η Σάμος, αλλά και το νησί της Ικαρίας όπου το 1993 οι φονικές πυρκαγιές αφαίρεσαν τη ζωή 13 ανθρώπων. Στη Ρόδο, το 1992 χιλιάδες στρατιώτες συμμετείχαν σε μια τιτάνια μάχη ενάντια στις φλόγες που μετέτρεψαν σε στάχτη 80.000 στρ. δάσους, ενώ μέσα στην πόλη σημειώνονταν βομβιστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιους μηχανισμούς.
Πεντέλη
Το καλοκαίρι του 1993 η Αττική δέχτηκε συνολικά 40 συντονισμένα χτυπήματα εμπρηστών, με πυρκαγιές να εκδηλώνονται ταυτόχρονα σε πολλά σημεία του νομού, ενώ το 1994 στις φλόγες τυλίχτηκαν η Σταμάτα και ο Αγιος Στέφανος. Η τραγωδία συνεχίστηκε το 1995, όταν κάηκε σημαντικό τμήμα του Πεντελικού όρους. Το 1997 η πύρινη λαίλαπα εξαφάνισε μέσα σε λίγες μόλις ώρες ένα μεγάλο μέρος του δάσους του Σέιχ Σου. Ολοι τότε μιλούσαν για εμπρησμό, αφού στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονταν σε εξέλιξη άλλα έξι μέτωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου