Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ιράν: Μια σπίθα αρκεί για να ανάψει το φιτίλι


Ο Ιούλιος Καίσαρας έλεγε ότι «αν επιθυμείς ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο», οραματιζόμενος βέβαια την επέκταση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε κάθε γωνιά του -τότε- γνωστού κόσμου. Τη ρήση του Ρωμαίου αυτοκράτορα μοιάζουν σήμερα να συμμερίζονται και οι ΗΠΑ, οι οποίες, έχοντας μόλις κλείσει την πόρτα του πολυετούς πολέμου για την... απελευθέρωση του Ιράκ, τώρα δηλώνουν έτοιμες να ανοίξουν ξανά το κουτί της Πανδώρας, κηρύσσοντας αυτή τη φορά τον πόλεμο στο γειτονικό Ιράν.

Ως αιτία για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης έχει ήδη επιλεγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και το μόνο που μένει τώρα, σύμφωνα με αναλυτές, «είναι η αφορμή», η οποία δεν είναι δύσκολο πλέον να δοθεί, καθώς οι σχέσεις του Ιράν με τη Δύση ειδικά το τελευταίο διάστημα δείχνουν πιο τεταμένες από ποτέ.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Τεχεράνη αποφάσισε την απομάκρυνση του Βρετανού πρεσβευτή από τη χώρα, έπειτα από τις πρόσφατες επιθέσεις στο κτίριο της πρεσβείας της Βρετανίας.

Λίγες μέρες αργότερα ενισχύθηκε και η ένταση με την Ουάσινγκτον, η οποία μάταια ζητούσε από το Ιράν την επιστροφή των κομματιών ενός κατασκοπευτικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις ΗΠΑ, το οποίο είχε καταπέσει σε ιρανικό έδαφος.

«Εξετάζουμε μια σειρά από επιλογές. Και είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι όλες τους μπορούν να λάβουν τον χαρακτήρα απόφασης άμεσα, αν παραστεί ανάγκη» δήλωσε με νόημα ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, μιλώντας από το Αφγανιστάν, στα αμερικανικά ΜΜΕ, κάνοντας την παραδοχή στη συνέχεια ότι το Πεντάγωνο καταστρώνει σχέδια καταφοράς χτυπημάτων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Σε ερώτηση που του έγινε, ο Αμερικανός στρατηγός είπε ακόμη ότι η ηγεσία των ΗΠΑ και του Ισραήλ ανταλλάσσουν κατασκοπευτικές πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και ότι η Τεχεράνη δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον.


Γιώργος Τραπεζιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου