Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Βάζουν γέρους και ανάπηρους να τρέχουν στα... ίντερνετ καφέ για το χαράτσι!


Όταν ανακοινώθηκε το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ η κυβέρνηση Παπανδρέου, λόγω της στενής σχέσης που είχε με την τεχνολογία (100 σύμβουλοι στο Μαξίμου, ipad τελευταίας τεχνολογίας ο κ. Παπανδρέου) είχε τη φαεινή ιδέα της αποστολής SMS για όσους ήθελαν να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν μειωμένα ποσά.
Χιλιάδες ανάπηροι, άνεργοι, κακόμοιρα γεροντάκια έστειλαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα, πολλά από τα οποία πήγαν σε κανάλια, σε άλλες υπηρεσίες, οπουδήποτε εκτός από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Το σχέδιο ναυάγησε και η κυβέρνηση προκειμένου να ελέγχονται οι αιτήσεις εξαίρεσης από το τέλος ή μείωσης αυτού, αποφάσισε να ορίσει μια τριμελή επιτροπή που θα βρίσκεται σε κάθε εφορία. Ένας αστυνομικός, ένας υπάλληλος της εφορίας κι ένας εργαζόμενος στους δήμους θα αποφάσιζαν ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι να βγουν από το χαράτσι.
Ήρθε τάχιστα ο Παπουτσής και είπε ότι οι αστυνομικοί δε θα λάβουν μέρος στην επιτροπή διότι, άλλη είναι η αποστολή τους, και ορθώς το σκέφτηκε δηλαδή. Ήρθε και η ΠΟΕ – ΟΤΑ και απέσυρε κι αυτή τον εκπρόσωπό της, οπότε νέο ναυάγιο στην τριμελή επιτροπή.
Δε μπορεί, είπε το οικονομικό επιτελείο, με την τρίτη θα το πετύχουμε το σύστημα, οπότε υπέγραψαν εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις για όσους θέλουν να εξαιρεθούν μπορεί να γίνονται… ηλεκτρονικά, δηλαδή μέσω ίντερνετ ή απευθείας θα πηγαίνουν στον έφορο.
Με λίγα λόγια, όποιος έχει αναπηρία πάνω από 80% ή πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από 67% και άνω θα τρέχουν στα… ίντερνετ καφέ . Η άλλη επιλογή τους είναι να πηγαίνουν στην εφορία και να στήνονται με τις ώρες. Άλλωστε, οι εφοριακοί κάνουν συχνά απεργίες, οπότε δεν πειράζει και λίγος συνωστισμός.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για όσους θέλουν να πληρώσουν με το μειωμένο συντελεστή, 0,5 ανά τ.μ. και αυτοί που βαρύνονται είναι ανάπηροι ή τα πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και οι πολύτεκνοι.
Όλοι αυτοί λοιπόν έχουν δύο επιλογές. Να στείλουν μέσω ίντερνετ την αίτηση ή να πάνε στον έφορο ο οποίος (άραγε;) θα τους εξετάσει αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Λέτε οι έφοροι να έγιναν ψυχολόγοι και να μπορούν να κρίνουν τις περιπτώσεις; Όχι, αυτό δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση, να εισπραχθούν όσο γίνεται περισσότερα τη συμφέρει και τίποτε άλλο.
Όσοι πάντως γίνουν… Παπανδρέου στη χρήση του ίντερνετ θα πρέπει να γνωρίζουν τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο ο οποίος είναι ο https://www1.gsis.gr/taxisnet2/eta/ κι εκεί πρέπει να στείλουν την αίτηση. Να θυμίσουμε απλά στους φωστήρες ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι μισοί Έλληνες δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση ίντερνετ.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο… θεός προϊστάμενος της εφορίας θα αποφασίζει αν θα κόβει και το ρεύμα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο η εκτέλεση της εντολής διακοπής μπορεί να αναστέλλονται, αν:
α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή του προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους ή
β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του και διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους στις προβλεπόμενες προθεσμίες θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή προσώπου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου