Έχουμε πάθει βέρτιγκο. Ποια μέτρα θα ισχύσουν, πότε και για ποιους; Πριν καλά – καλά ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των 3 δις ευρώ του προϋπολογισμού του 2011, θα πρέπει να ανακοινωθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και παρεμβάσεις που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο αλλά που ποτέ δεν εξειδικεύτηκαν. Άλλα σίγουρα 4-5 δις ευρώ θα πρέπει να τα υπολογίσουμε. Κι ενώ πιστεύαμε ότι καθαρίσαμε, αυτά που ακούμε για συμφωνία των Βρυξελλών, για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έλλειμμα 0,5% το χρόνο κλπ, να είστε ότι θα συνοδεύονται με νέα μέτρα ύψους 6 δις ευρώ.
Δηλαδή καμιά 15αριά δις ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση Παπαδήμου(;) να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέχρι το 2015, ενώ αν δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν θα πρέπει να γίνουν και διορθωτικές κινήσεις!.
Έχουμε τρελαθεί τελείως; Σε τρία – τέσσερα χρόνια θα γίνουν όλα αυτά σε μια ελληνική κοινωνία που ήδη βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο;
Η… ικανοποιητική συμφωνία που μας είπε ο κ. Παπαδήμος κρύβει μέτρα 6 δις ευρώ τουλάχιστον. Κι αυτό διότι ο χρυσός κανόνας για έλλειμμα μόνο έως 0,5% κάθε χρόνο θα ισχύσει για την Ελλάδα από το 2016. Μετά από μια τριετία προσαρμογής δηλαδή η χώρα θα πρέπει να έχει φτάσει σε σημείο ώστε να μπορεί να μιλά για διαρθρωτικό έλλειμμα 0,5%. Μάλιστα, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να ενταχθούν και στο ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή να γίνουν νόμος του κράτους.
Κι αν αναρωτιέστε τι είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα, λέμε ότι πρόκειται για το μέγεθος που μετρά τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας. Τι μπαίνει, τι βγαίνει και τι μένει στα κρατικά ταμεία. Με όσα έσοδα έχει λοιπόν η Ελλάδα κάθε χρόνο θα πρέπει να τα βγάζει πέρα, αν δεν το κάνει και ξεπερνά το 0,5% τότε έρχονται οι αυστηρές κυρώσεις.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των θυσιών θα πρέπει να δει τα εξής:
Το Μεσοπρόθεσμο για φέτος υπολογίζει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 19,683 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ υπολογίζει το «διαρθρωτικό έλλειμμα» σε 15,387 δισ. (δηλαδή 6,76% του ΑΕΠ). Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις υπολογίζει το «κυκλικά σταθμισμένο έλλειμμα» σε 9,361 δισ. ευρώ (ή 4,3% του ΑΕΠ).
Το Μεσοπρόθεσμο για φέτος υπολογίζει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 19,683 δισ. ευρώ ή 9% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ υπολογίζει το «διαρθρωτικό έλλειμμα» σε 15,387 δισ. (δηλαδή 6,76% του ΑΕΠ). Αντίστοιχα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις υπολογίζει το «κυκλικά σταθμισμένο έλλειμμα» σε 9,361 δισ. ευρώ (ή 4,3% του ΑΕΠ).
Ετσι, το 2015 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα είναι αντίστοιχα 9,623 δισ. (ή 4,2% του ΑΕΠ που υπολογίζεται σε 227,5 δισ. για τότε στο Μεσοπρόθεσμο). Αντιστοίχως όμως και το ΔΝΤ υπολογίζει πως το «διαρθρωτικό έλλειμμα» θα φτάνει σε 4,756 δισ. ευρώ (ή 2,09% του ΑΕΠ), προσεγγίζοντας αισθητά το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ που θέτει ο κανόνας.
Για το 2016 όμως, οπότε θεωρητικά θα έχουν εκπνεύσει τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα θα εκτιναχθεί και πάλι στα 6,753 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 3% του ΑΕΠ) ενώ ο «κανόνας» θα απαιτεί να μην ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ το πολύ –και εφόσον ως τότε η χώρα γνωρίζει ρυθμούς Ανάπτυξης με ρυθμούς 2%-3% ετησίως.
Αρα θα έχουμε μαύρη τρύπα κοντά στα 6 δις ευρώ που για να καλυφθεί είτε κάθε χρόνο θα λαμβάνονται μέτρα και θα υλοποιούνται είτε εκείνη τη χρονιά, μόλις λήξει το Μεσοπρόθεσμο, θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι είσπραξης εσόδων ή μείωσης εξόδων.
Εάν δεν καλυφθούν με άλλον τρόπο τα βάρη αυτά, τότε θα ληφθούν «αυτόματα μέτρα» μείωσης του ελλείμματος, όπως προβλέπει ο νέος δημοσιονομικός κανόνας. Ο οποίος προβλέπει ακόμη και αποβολή της χώρας από το ευρώ.
Είπατε τίποτε; Η ικανοποιητική συμφωνία των Βρυξελλών είναι θηλιά στο λαιμό της χώρας ή καλύτερα, η θηλιά υπήρχε μέχρι στιγμής απλά μπήκε από κάτω από τον υποψήφιο να αυτοκτονήσει ένα σκαμνάκι.
Είναι στη διακριτική ευχέρεια των Μερκοζύ να δώσουν μια κλωτσιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου