Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Οι κυρώσεις στο Ιράν «αγκάθι» για την επάρκεια της Ελλάδας σε πετρέλαιο


Το φάσμα της ενεργειακής κρίσης, που απειλεί να προστεθεί στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, απομακρύνθηκε χθες, παραμένει ωστόσο διαρκώς παρόν όσο οι σχέσεις της Ε.Ε. με το Ιράν επιδεινώνονται και με δεδομένη την πίεση των ΗΠΑ για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στην Τεχεράνη, ως αντίποινα για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος. Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. χθες, στις Βρυξέλλες, η επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στο Ιράν, στη σκιά της πρόσφατης κρίσης στις σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, ήταν το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε επί μακρόν, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Στο τραπέζι έπεσε η γαλλικής έμπνευσης πρόταση, που διακινήθηκε έντονα τις προηγούμενες τρεις ημέρες, για απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου στην Ε.Ε. από το Ιράν.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα προκαλεί έντονο κλίμα ανησυχίας στην Αθήνα, δεδομένης της αυξανόμενης ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το Ιράν, που δείχνει μεγαλύτερη ανοχή στις ταμειακές δυσκολίες της Ελλάδας σε σχέση με τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας που έχουν περιορίσει τις πιστώσεις.
Ετσι, στη χθεσινή σύνοδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, διατύπωσε τις ελληνικές θέσεις και ανησυχίες σε ενδεχόμενη απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από το Ιράν. Ο φόβος ότι μια απόφαση για εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό θέμα στην επάρκεια της χώρας σε αργό είναι υπαρκτός. Από ανάλογες ανησυχίες, όπως φάνηκε στη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες, διακατέχονται Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία, που επίσης βρίσκονται σε οικονομική στενότητα.
Τελικά, από το τελικό κείμενο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών διαγράφηκε κάθε αναφορά σχετική με τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Το κείμενο καθιστά σαφή την πολιτική βούληση να ενισχυθούν οι κυρώσεις και να γίνει κατανοητό από την Τεχεράνη ότι η Ε.Ε. θα σκληρύνει τη θέση της. Συμφωνήθηκε το θέμα του εμπάργκο στο πετρέλαιο να συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο συμβούλιο, τον Ιανουάριο, και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με ομοφωνία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, εξέφρασε κατανόηση για τις ελληνικές ανησυχίες και δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προεργασία ώστε η διακοπή εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου να αντικατασταθεί από την αύξηση παραγωγής σε άλλες χώρες, κάτι που, όπως πρόσθεσε, είναι απολύτως εφικτό.
Υπέρ της επιβολής κυρώσεων τάχθηκε ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος, Γκίντερ Εντιγκερ. Ωστόσο, στις δηλώσεις του σημείωσε ότι θα απαιτηθεί κοινή θέση των κρατών-μελών για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου