Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Ανοίγει το νέο ασφαλιστικό…


Σε μαρτύριο δίχως τέλος έχουν μετατραπεί τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους οι επιπτώσεις από την ύφεση την οποία γιγάντωσαν σε βαθμό καταστροφικό για τον κοινωνικό ιστό της χώρας οι «συνταγές» για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης χρέους. Παρότι τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου διατείνονται πως οι συντάξεις δεν δύνανται να περικοπούν περαιτέρω, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι μια νέα «μαύρη τρύπα» ελλειμμάτων της τάξης των 6 δισ. ευρώ για το 2012 ετοιμάζεται να απορροφήσει ακόμη περισσότερο τα ήδη «ψαλιδισμένα» εισοδήματα των «απόμαχων» της εργασίας.
Σύντομα, στα σκαριά θα βρεθεί ένα ακόμη σαρωτικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ στην πλειονότητά τους θα μειωθούν ακόμη και έως 50%, σε σχέση με τα προ του 2010 δεδομένα.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Απασχόλησης, στις Βρυξέλλες, πριν από 4 ημέρες», σχολιάζουν στον «ΤτΚ» νομικοί και συνδικαλιστές οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Απασχόλησης ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε προς τα υπόλοιπα μέλη ότι η μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή.
Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τη σειρά της ότι ο φάκελος του ασφαλιστικού δεν έχει κλείσει… Αντιθέτως παραμένει ανοιχτός και όπως όλα δείχνουν οι συντάξεις θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά στη μέγκενη.
Κατ’ αρχάς, επισημαίνεται ότι ήδη έχει προαποφασιστεί πως από τις αρχές του 2012 έρχονται μειώσεις οι οποίες, κατά μέσο όρο, θα κυμαίνονται από 15% έως 20% -και σε ορισμένες περιπτώσεις θα «αγγίζουν» το 50% (!)- στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ), του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους εμποροϋπαλλήλους και το προσωπικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι περικοπές αυτές θα αφορούν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους και, φυσικά, θα είναι επιπλέον αυτών οι οποίες ίσχυσαν από την 1η Νοεμβρίου του 2011, καθώς και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης («τύπου ΛΑΦΚΑ»), η οποία καθιερώθηκε από τον Αύγουστο.
Παράλληλα, για τους 2,3 εκατ. ασφαλισμένους των εν λόγω Ταμείων θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων αυτή την περίοδο αλλαγών, το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού από την επικουρική δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% μετά από 40 χρόνια εργασίας (μέχρι σήμερα, σημειωτέον, σε ορισμένα Ταμεία, όπως στον επικουρικό φορέα των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έφθανε ακόμη και στο 80% μετά από 35 έτη ασφάλισης).
Ανεπαρκείς εκ των προτέρων οι κρατικές επιχορηγήσεις του 2012
Όμως, ακόμη και η νέα επερχόμενη μείωση των επικουρικών από τις αρχές του 2012 δεν θα είναι το τελευταίο ισχυρό «χτύπημα» το οποίο θα δεχθούν τα εισοδήματα των «απόμαχων» της εργασίας. Η ανάγκη επίτευξης ενός πλεονασματικού Κρατικού Προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα υποστούν περαιτέρω περικοπές και οι -ήδη συρρικνωμένες λόγω των «δρεπανηφόρων» μέτρων τα οποία επέβαλαν τα δύο πρώτα Μνημόνια- κύριες συντάξεις.
Από τα στοιχεία για το τρέχον έτος, όπως επίσημα έχει επιβεβαιώσει και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαφαίνεται ότι εξαιτίας της ύφεσης, της διαρκώς αυξανόμενης ανεργίας και της μείωσης των μισθών τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα τα ασφαλιστικά ταμεία βρέθηκαν μπροστά σε μια «μαύρη τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ.
Το 2012, με δεδομένο ότι, αφενός, η ανεργία αναμένεται να κυμανθεί στα εξωπραγματικά για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα ποσοστά του 20%-21% (τουλάχιστον 2-3 ποσοστιαίες μονάδες πιο υψηλά δηλαδή από το φετινό μέσο όρο), αφετέρου, οι αμοιβές στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα οδηγηθούν σε περαιτέρω συμπίεση μειώνοντας, κατ’ επέκταση, και τις εισφορές προς τους φορείς ασφάλισης, αυτή η «μαύρη τρύπα» θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, αναμένεται να λάβει χώρα τη στιγμή που από τον κρατικό κορβανά έχουν προϋπολογιστεί να δοθούν προς τα μεγαλύτερα Ταμεία ενισχύσεις μειωμένες τουλάχιστον κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Νάσος Χατζητσάκος στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου