Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Μαύρη Πέμπτη στα Χρηματιστήρια – Φόβοι για παγκόσμια κατάρρευση


Σε μαύρη Πέμπτη εξελίχθηκε η ημέρα στα διεθνή χρηματιστήρια τα οποία βουλιάζουν κάτω από την αδυναμία των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Πανικός στις αγορές, αναταραχή και στην Αθήνα καθώς οι δραματικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία είναι ανεξέλεγκτες. Μπορεί η διάχυση της κρίσης σε όλη την ευρωζώνη να οδηγήσει (αν και όποτε) σε μια συνολική λύση, αν δεν γίνει, ωστόσο, κάποια δυναμική κίνηση τότε και η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα και με την επόμενη δόση του πρώτου δανείου και με το νέο δανεισμό που έχει δρομολογηθεί.
Γράφαμε σε πρόσφατη ανάρτηση ότι οι κερδοσκόποι δεν συγχωρούν τους φυγόμαχους και σήμερα υπήρξε η επιβεβαίωση. Χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν δραματικά στοιχεία, χωρίς καμιά μεγάλη ανατροπή στα οικονομικά της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά με πολλά μικρά ειδησάρια που δημιουργούν αναταραχές, ήρθε η κατάρρευση στα χρηματιστήρια. Στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 3,40%, στο Παρίσι ο CAC κατά 3,90% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 3,43%. Στη Wall Street και τον  Nasdaq οι ρευστοποιήσεις έφτασαν και στο 3% ενώ στην Ελλάδα η πτώση έκλεισε  στο 1,35% και τις 1.086,43 μονάδες με αρνητικό ρεκόρ 15ετίας.
Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί πανικό; Ουσιαστικά είναι η αβεβαιότητας για την εξέλιξη χρέους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στη μια πλευρά του Ατλαντικού το ελληνικό πρόβλημα τελικά δεν είναι το μόνο καθώς μια σειρά από χώρες είναι ευάλωτες. Στην άλλη πλευρά η συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το τεράστιο χρέος των Αμερικανών που δε λύνεται με ημίμετρα.
Από την άλλη, οι αγορές δεν έλαβαν και τόσο σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Ζ. Κ. Τρισέ που εμφανίστηκε καθησυχαστικός και επιβεβαίωσε τη στήριξη της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Αλλά και ο Μπαρόζο που είπε ότι η κρίση έχει ξεφύγει από την περιφέρεια της Ευρωζώνης και χτυπά και τον πυρήνα της προκάλεσε φόβο για απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι η επενδυτική κοινότητα φοβάται ότι πάμε σε νέο κύκλο ύφεσης παγκοσμίου εμβέλειας. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ευνοεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αλλωστε, όταν τα βουβάλια τσακώνονται, την πληρώνουν τα βατράχια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου