Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στη μάχη για τα σκουπίδια και η ΔΕΗ


Οκτώ εταιρείες και κοινοπραξίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Νοτιοανατολική Αττική.
Ωστόσο και αυτό συνιστά μία από τις παθογένειες του συστήματος, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές το σημείο χωροθέτησης της μονάδας.
Σημειώνεται πως η ακριβής ποσότητα απορριμμάτων που θα διαχειρίζεται θα κινείται στους 127.500 τόνους ετησίως και θα χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες.
Τα σχήματα που θα διαχειριστούν μία από τις κερδοφόρες πηγές πλούτου της χώρας, είναι τα παρακάτω:
1. Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ-ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ
2. Ένωση Εταιρειών J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ
3. Ένωση Προσώπων ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – ΔΕΗ ΑΕ
4. Εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ
5. Ένωση Εταιρειών ARCHIRODON GROUP NV-INTRAKAT AE – ENVITEC AE
6. Ένωση Προσώπων ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ
7. Εταιρεία NOVAERA HELLAS AE
8. Ένωση Προσώπων ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ – ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ
Η διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων απαιτεί ολοκληρωμένες λύσεις και κεντρικό σχεδιασμό, καθώς έτη φωτός χωρίζουν τη χώρα μας από τους περισσότερους κοινοτικούς εταίρους, όπου η ανακύκλωση των σκουπιδιών και η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τους ενεργειακά και θερμικά αναπτύσσεται συνεχώς.
Είναι προφανώς πως η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών μετατρέπει τα «περιβαλλοντικά αδιέξοδα» από προβλήματα σε πλεονεκτήματα μιας περιοχής, δημιουργεί ειδική τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας, επενδύσεις, αλλά και νέες συνειδήσεις στην τοπική κοινωνία.
Αξίζει βέβαια στα παραπάνω σχήματα εκτός από τους παραδοσιακούς…παίχτες να σημειώσουμε την ΔΕΗ ως πρωτοεμφανιζόμενη.
Η συμμετοχή της δημιουργεί ένα φοβικό κλίμα, για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του ρεύματος (μέσω φόρων), σε μία ήδη χρεωμένη επιχείρηση.
Και επίσης μας κάνει εντύπωση πως ο λαλίστατος Φωτόπουλος δεν έχει βγάλει ακόμα …ανακοίνωση για τη σύμπραξη με μία Ιδιωτική Επιχείρηση;
Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου