Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Το Μάλι δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση


Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στο Μάλι θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον. Η συνάντηση πιθανόν να λάβει χώρα την Πέμπτη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η επίσπευση των διαδικασιών προετοιμασίας του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού σώματος τον οποίο θα αναλάβει ρόλο εκπαιδευτή των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι, που μάχονται με ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι ελέγχουν το βόρειο τμήμα του εδάφους της χώρας. Την υποστήριξή του στις γαλλικές επιχειρήσεις στο Μάλι, μετά από αίτημα της εκεί κυβέρνησης και σε συμφωνία με τα προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών  Μπαν Κι-μουν. Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρώ ανέφερε ότι το Παρίσι τόνισε ότι η Γαλλία επιδιώκει η ανάπτυξη των υπόλοιπων δυνάμεων των γειτονικών αφρικανικών χωρών -στο πλαίσιο των αποφάσεων της ECOWAS- να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό». Ασφαλώς όμως και τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα.
Η παρέμβαση της Γαλλίας για να σταματήσει την προέλαση των Ισλαμιστών στο Μάλι έχει ομοιότητες με τα γαλλικά μέτρα για την προστασία του λαού της Βεγγάζης από τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, πριν από δύο χρόνια, σημειώνει ο Independent. Και στις δύο περιπτώσεις, τα κίνητρα όλων των παικτών στην κρίση είναι πιο περίπλοκα από αυτά που προσποιούνται δημοσίως.
Η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqim) έχει δαιμονοποιηθεί ως απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη, διότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καθεστώς τύπου Ταλιμπάν στο Μάλι. Αλλά η Aqim δεν ξεκίνησε ποτέ μια επίθεση στη Γαλλία ή στην Ευρώπη από τότε που ιδρύθηκε το 1998. Οι δραστηριότητές της στην αχανή, χέρσα γη του Σαχέλ έχουν περιοριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου σε λαθρεμπόριο τσιγάρων και κοκαΐνης και απαγωγές ξένων.
Η AQIM μπορεί να έχει τον τίτλο του επίσημου franchise από την Αλ Κάιντα, αλλά το κίνημα, που ιδρύθηκε στην Αλγερία όταν αποσχίσθηκε από μια ακόμα πιο άγρια ​​ισλαμική επαναστατική ομάδα, ήταν πάντα ύποπτο για τους συνδέσμους του με τις μυστικές υπηρεσίες της Αλγερίας. Έχει ακόμα κάποιους προμαχώνες ιδιαίτερης σοβαρότητας στην Καβυλία στη βόρεια Αλγερία, αλλά ο  πυρήνας του μετανάστευσε νότια πριν από 10 και πλέον χρόνια. Στο παρελθόν βρισκόταν υπό την πίεση του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος διατήρησε ένα είδος τάξης στο νότιο τμήμα της Λιβύης, αλλά αυτή εξαφανίστηκε με την πτώση του. Έχει χρήματα και έχει στρατολογήσει πιθανώς κάποια ξένη Τζιχάντ, επιθυμώντας να ξεκινήσει έναν ιερό πόλεμο.
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα του Αζαουάντ (MNLA) και η Ανσάρ Ντιν που συνδέεται με την Αλ Κάιντα είναι οι δύο ομάδες Τουαρέγκ που κατέλαβαν το βόρειο Μάλι – μια περιοχή στο μέγεθος της Γαλλίας – τον Απρίλιο του 2012. Η MNLA, η πιο κοσμική εθνικιστική από τις δύο ομάδες, θέλει ανεξαρτησία για να αποκτήσει πατρίδα το έθνος των Τουαρέγκ.
Η Ανσάρ Ντιν, υπό την ηγεσία ενός διάσημου επαναστάτη των Τουαρέγκ, του Ag Ghaly, ενώθηκε με την μικρότερη Κίνηση για την Ενότητα και τη Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) για να αποκρούσει την MNLA. Τα ισλαμικά κόμματα δυσφημίστηκαν με την απαγόρευση της μουσικής, για την οποία φημίζεται το Μάλι, και την καταστροφή των αρχαίων ιερών των Σούφι στο Τιμπουκτού. Το Μαρόκο αντιμετώπισε με ενθουσιασμό την ξένη επέμβαση στο Μάλι, κατά πάσα πιθανότητα ως μέρος της αντιπαλότητας του με την Αλγερία για την επιρροή στην περιοχή. Η Αλγερία έχει εκφράσει την αντίθεσή της με την παρέμβαση από τη Γαλλία στο παρελθόν και ανησυχούσε πάντα περισσότερο για τους εθνοτικούς αυτονομιστές, όπως και η MNLA, παρά για το φονταμενταλιστικό Ισλάμ.
Πολλοί από τους μαχητές της MNLA ήταν προηγουμένως στο πλευρό του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος διαφωνούσε με τις αποσχιστικές τάσεις των Τουαρέγκ, αλλά πρόσφερε ευκαιρίες στους Τουαρέγκ με τις δυνάμεις ασφαλείας του. Για όλες τις ραγδαίες εξελίξεις και υποχωρήσεις σε αυτόν τον πόλεμο, οι δύο ισλαμικές ομάδες έχουν μόνο περί τους 2.000 -3.000 μαχητές και η MNLA περίπου ισάριθμους. Η μεγάλη πλειοψηφία από τα 15 εκατομμύρια του Μάλι ζουν στο νότο μακριά από τα κενά εδάφη του βορρά.
Για τις μικρές ομάδες ισλαμιστών είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουν όλο το Μάλι, το οποίο είναι στο μέγεθος της Νοτίου Αφρικής, παρά τις γαλλικές διαμαρτυρίες για το αντίθετο. Όμως, το γεγονός ότι η χώρα είναι αχανής σημαίνει επίσης ότι η κεντρική κυβέρνηση, ακόμη και με τη γαλλική αεροπορική υποστήριξη, θα δυσκολευτεί να περιορίσει τους ισλαμιστές.
Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ρεαλιστική εκτίμηση για το πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική δράση στο Μάλι, «μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση για τον Φρανσουά Ολάντ», σημειώνει και το Der Spiegel, τονίζοντας ότι η περιοχή ήταν στην ατζέντα Μέρκελ εδώ και αρκετό καιρό. Προς το παρόν η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα προσεκτικά, καθώς δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη της Λιβύης, όπου την είχαν κατηγορήσει  για καθυστέρηση, αλλού ούτε  να δημιουργήσει ένα δεύτερο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου