Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Νεκροί και βίαια επεισόδια κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο




Εννέα άτομα σκοτώθηκαν από πυρά στην πόλη του Σουέζ της Αιγύπτου κατά τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ και στην εκλογή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών που μεταδίδει το Reuters, ακόμα ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τουλάχιστον 186 πολίτες και 45 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τα σημερινά επεισόδια σε όλη τη χώρα, αναφέρουν οι αρχές.

Στο Κάιρο, αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με αντιπάλους του κ. Μόρσι, κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στην πόλη Ισμαϊλίγια, διαδηλωτές πυρπόλησαν γραφεία που χρησιμοποιούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ομάδα νεαρών είχε προηγουμένως διαρρήξει και λεηλατήσει το κτήριο.

Χιλιάδες πολέμιοι του κ. Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,  από τις τάξεις της οποίας προέρχεται ο αιγύπτιος πρόεδρος, πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να θέσουν εκ νέου τα αιτήματα της εξέγερσης την οποία υποστηρίζουν ότι έχουν προδώσει οι ισλαμιστές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και στο Πορτ Σέιντ.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν αποφασίσει να μην καλέσουν τους υποστηρικτές τους σε αντιδιαδήλωση, φοβούμενοι βίαιες συγκρούσεις. Αντ’ αυτού, για τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης, η Αλελφότητα αποφάσισε να διοργανώσει σειρά κοινωνικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

Σε ομιλία του την Πέμπτη με αφορμή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, ο κ. Μόρσι απηύθυνε έκκληση στους Αιγύπτιους να τιμήσουν την επέτειο «με πολιτισμένο, ειρηνικό τρόπο που περιφρουρεί το έθνος μας, τους θεσμούς μας, τις ζωές μας».

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=252985

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου