Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Αλγερία: Παραμένουν 30 όμηροι στα χέρια των ισλαμιστών




Δώδεκα όμηροι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσής τους, από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας, στο συγκρότημα εξόρυξης φυσικού αερίου Ιν Αμένας, ανέφεραν την Παρασκευή, αλγερινές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, APS.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, 30 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες, οι οποίοι, έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας, πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «προσωρινός», ενώ δεν διευκρινίζεται πόσοι από τα θύματα είναι αλλοδαποί και πόσοι Αλγερινοί.

Εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τουλάχιστον δύο ακόμη χώρες η Νορβηγία και η Ιαπωνία, έχουν υπηκόους τους, εντός του συγκροτήματος εξαγωγής φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας , όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Επικαλούμενο αλγερινούς αξιωματούχους το πρακτορείο ΑPS ανέφερε νωρίτερα ότι περίπου 100 έως 132 όμηροι απελευθερώθηκαν, ενώ από την αρχική ομάδα των 30 ενόπλων οι 18 σκοτώθηκαν.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι χρειάζεται «μέγιστη προσοχή και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση της ζωής των ομήρων». Η ίδια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για εκείνους που παραμένουν σε κίνδυνο», συμπλήρωσε η Κλίντον. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον αλγερινό πρωθυπουργό, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι και αμερικανοί πολίτες είναι μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, απέρριψε πάντως κάθε εικασία περί ανταλλαγής των ομήρων με ισλαμιστές μαχητές, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=251263

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου