Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η κυβέρνηση δρομολογεί νέο κίνημα «δεν πληρώνω» και στα ακίνητα


Αν έχει μείνει κάτι από την περιουσία των Ελλήνων είναι τα ακίνητά του. Άλλος το σπίτι του, άλλος ένα εξοχικό ή το πατρικό στο χωριό, άλλος έχει την ατυχία να έχει επενδύσει σε καταστήματα ή γραφεία που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν αποδίδουν ούτε ένα ευρώ. Αυτή η περιουσία στο σύνολό της έχει υποστεί σήμερα μια υποτίμηση από 20% έως 50% και πολλές φορές κι ακόμη παραπάνω. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το 2008 η αξία της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ανερχόταν σε 1,3 τρισ. Ευρώ ενώ το 2012 μόλις που ξεπέρασαν τα 500 δισ. ευρώ.
Δηλαδή οι Έλληνες έχουν σήμερα στα χέρια τους ακίνητα που έχουν τη μισή αξία σε σχέση με μια πενταετία πριν. Οι πιο… άτυχοι είναι ασφαλώς όσοι αγόρασαν σπίτι την περίοδο της μεγάλης φούσκας, από το 2000 μέχρι το 2007. Κάποιος που αγόρασε τότε ένα ακίνητο π.χ. αξίας 200 χιλιάδων ευρώ σήμερα έχει στην κατοχή του μια περιουσία ίσως και κατά 50% χαμηλότερη, αν και όποτε μπορέσει να την πουλήσει αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει αγορά.
Εκτιμάται ότι 8 στα 10 ακίνητα που πωλούνται σήμερα, δίνονται σε τιμή κάτω από την αντικειμενική του αξία, όπως αυτή ορίστηκε το 2007 και δεν άλλαξε έκτοτε. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες πληρώνουν φόρους, χαράτσια και δημοτικά τέλη με αντικειμενικές αξίες που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Το ίδιο το κράτος δηλαδή κλέβει ασύστολα τους ιδιοκτήτες καθώς το ακίνητο αποτελεί την καλύτερη πηγή εσόδων, από την οποία κανείς δε μπορεί να ξεφύγει. Εκτιμάται ότι για φέτος τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το 2013 από την ακίνητη περιουσία υπολογίζονται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα μεγάλα θύματα της φορολογικής λαίλαπας. Διότι και έχουν χάσει την αξία της περιουσίας τους και πληρώνουν στο κράτος για μια περιουσία που δεν έχουν.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών έχουν το ακίνητο… συνιδιοκτησία με την τράπεζα αφού έχουν να πληρώνουν τεράστια δάνεια. Μάλιστα, 1 στους 4 αδυνατεί να εξοφλήσει τις δόσεις των δανείων του. Κι όμως, έρχεται η τρόικα και ζητά να πέσει το τελευταίο οχυρό. Δηλαδή η άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με την τρόικα θα εκπλειστηριαστούν πολλά ακίνητα, άρα θα υπάρξει μεγάλο απόθεμα σπιτιών που θα οδηγήσει σε μείωση τιμών, επομένως θα βρεθούν τότε αγοραστές να τα πάρουν κοψοχρονιά.
Κάποιοι θα χάσουν την περιουσία τους, το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους ώστε η τρόικα να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις της, που είναι έτσι κι αλλιώς λάθος.
Η έρευνα των ιδιοκτητών ακινήτων που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι το 544% αυτών θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους του 2013 ενώ πολλοί εξ αυτών θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.
Κι όμως, όλη αυτή η δραματική κατάσταση στην κτηματαγορά, η βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας δε φαίνεται να συγκινεί το οικονομικό επιτελείο. Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα συζήτησε τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, πώς θα επιβληθεί, αν θα υπάρξει αφορολόγητο, ποιοι θα είναι οι συντελεστές του. Μάλιστα, για πρώτη φορά θα πληρώνουμε φόρο και για τα αγροτεμάχια, τα χωράφια δηλαδή που μπορεί να έχουμε στο χωριό και που πιθανόν να μη μας προσφέρουν τίποτε. Φημολογείται ότι για να μαζευτούν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα θα είναι χαμηλό το αφορολόγητο (50.000 ευρώ) ή και καθόλου, έτσι όλοι θα πιαστούν στην τσιμπίδα της εφορίας. Φτωχοί, πλούσιοι θα πληρώνουν ουσιαστικά νοίκι για το ίδιο τους το σπίτι.
Δεν ξέρουμε πώς σκέφτονται και τι πρόκειται να κάνουν στο τέλος. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι η ίδια η κυβέρνηση δρομολογεί ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω» και στα ακίνητα. Θα το βρει μπροστά της και θα το πληρώσει ακριβά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου