Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Πατάτα της WikiLeaks;


Η WikiLeaks πρόσφατα έδωσε κατά λάθος στη δημοσιότητα χιλιάδες τηλεγραφήματα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Γράφει το  Der Spiegel: «Από την αρχή του χρόνου, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα κρυπτογραφημένο αρχείο που περιέχει ένα σύνολο 251.000 περίπου εγγράφων του State Department, που η WikiLeaks απέκτησε την άνοιξη του 2010, και δημοσιοποίησε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Τα έγγραφα αναφέρουν τα ονόματα εμπιστευτικών πηγών και πρακτόρων, η αποκάλυψη της ταυτότητας των οποίων μπορεί να τους καταστήσει στόχους».
Η διαρροή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη γερμανική εφημερίδα der Freitag, και ήταν το έμμεσο αποτέλεσμα μια κόντρας μεταξύ του ιδρυτή της ιστοσελίδας Julian Assange και του εκπροσώπου της,  Daniel Domscheit-Berg.
Όπως αναφέρει η Washington Post, τα έγγραφα αυτά ήταν σχεδιασμένο  να δημοσιευτούν με τα όποια ονόματα αναφέρονταν σε αυτά σβησμένα.
Όταν όμως ο Daniel Domscheit-Berg έφυγε από την Wikileaks στα τέλη του 2010, πήρε μαζί του αρκετό υλικό, όπως τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα. Στη συνέχεια τα επέστρεψε, αλλά ο Assange δεν είχε αντιληφτεί ότι στο εν λόγω υλικό συμπεριλαμβάνονταν και τα συγκεκριμένα απόρρητα έγγραφα. Έτσι, όταν προχώρησε στη δημοσιοποίηση του υλικού, δημοσιοποιήθηκαν και αυτά.
Όπως λέει ο Herbert Snorrason  στο περιοδικό Wired: «Αυτό το υλικό δεν θα έπρεπε ποτέ να δημοσιοποιηθεί».
Huffington Post
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου