Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πέντε οι αιτίες του πανικού στις αγορές


Πανικός επικράτησε την Πέμπτη στις αγορές με το ταμπλό να γράφεται κόκκινο και τους δείχτες να κατακρημνίζονται
Η Φρανκφούρτη, σημείωσε απώλειες 5,82%.
Το Μιλάνο έκλεισε στο – 6,15%.
Το  Παρίσι -5,48%,
Το  Λονδίνο έχασε 4,49%.
Ενώ και Wall Street  άνοιξε και συνεχίζει με  μεγάλες απώλειες.

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες αυτές της πτώσης;
Πρώτον, η αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη
Η  Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι  αναθεωρεί την πρόβλεψή της  για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 (από το +4,2% στο +3,9%) και για το 2012 (από το +4,5% στο +3,8%).
Για την ευρωζώνη η πρόβλεψη είναι ότι  η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το +0,5% το 2012 (η αρχική πρόβλεψη ήταν 1,2%) και το 1,7% το 2011 (αντί για 2%).
Δεύτερον, οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης
Τρίτον, οι απογοητευτικοί μακροοικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ. Τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου αυξήθηκαν οι άνεργοι, ο δείκτης τιμών καταναλωτή,  ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν.
Τέταρτον, αυξήθηκαν οι φόβοι για το τραπεζικό σύστημα μετά  από  άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal που υποστήριζε ότι FED ανησυχεί για την ικανότητα των αμερικανικών θυγατρικών των ευρωπαϊκών τραπεζών να διατηρήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη ρευστότητά τους σε περίπτωση που οι “μητρικές” εταιρείες  επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
Πέμπτον, η αδυναμία των πολιτικών να διαχειριστούν την κρίση. Οι προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί δεν έπεισαν τις αγορές, όπως και η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα, ότι θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα σχέδιο δράσης για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου