Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πυρ και μανία οι Αιγύπτιοι με το Ισραήλ


Η Αίγυπτος προχώρησε σήμερα σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας εναντίον του Ισραήλ, απαιτώντας τη διαλεύκανση της δολοφονίας τριών αστυνομικών της, στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης των Ισραηλινών κοντά στα σύνορα των δυο χωρών.
Μέχρι στιγμή, οι πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες του θανάτου των τριών Αιγυπτίων παραμένουν ασαφείς.
Σύμφωνα με κάποιες στρατιωτικές πηγές, οι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κατά λάθος, όταν ισραηλινό επιθετικό ελικόπτερο άρχισε να βάλλει εναντίον ανταρτών, οι οποίοι πριν από λίγο είχαν πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις στο Νότιο Ισραήλ.
Σήμερα όμως, η κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram,  ανέφερε πως σύμφωνα με ανώνυμη στρατιωτική πηγή, οι νεκροί αστυνομικοί έπεσαν θύματα ενόπλων, που πέρασαν στη χώρα από το Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί ότι οι ένοπλοι είχαν προέλευση τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, μέσω του Σινά, όπου ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών που έχουν βρει εκεί καταφύγιο.
Οι θάνατοι έχουν προκαλέσει την οργή των Αιγυπτίων, ειδικά μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Ehud Barak, που είπε ότι οι επιθέσεις στο Νότιο Ισραήλ είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας ελέγχου της Αιγύπτου επί του Σινά, και τη διεύρυνση των εκεί τρομοκρατικών δικτύων.
Ο διοικητής του Σινά Khaled Fouda διέψευσε τη δήλωση αυτή, τονίζοντας ότι υπάρχει αυξημένη αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία, με πολλούς ελέγχους, σε ολόκληρη τη περιοχή του Σινά.
Εν τω μεταξύ, δεκάδες Αιγύπτιοι διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο, καίγοντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές ζητούν και την άμεση απέλαση του πρέσβη του Ισραήλ.
Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Essam Sharaf, ανακοίνωσε σήμερα τη σύγκληση έκτακτης σύσκεψης με μέλη του γενικού επιτελείου στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που προέκυψε στο Σινά.
S.A.-Al Jazeerahttp://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/08/2011819144731502525.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου