Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτει το spread


Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς σήμερα «απογειώθηκε» πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης.
Στις 13:02 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bunds διευρυνόταν στις 1.324,7 μονάδες βάσης.
Νωρίτερα, η απόδοση του διετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο 30 μονάδων βάσης στο 25,17% και του πενταετούς αύξηση κατά 53 μονάδες βάσης στο 22,47%. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξανόταν κατά 29 μονάδες βάσης στο 15,86%.
«Οι αποδόσεις ομολόγων μικρής διάρκειας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση», σχολίασε trader. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις για αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζες, έτσι δεν υπάρχει κάτι που να σταματήσει αυτή την κίνηση.»
Στην εκτίναξη των spread έχει οδηγήσει η συνεχής φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία τροφοδοτήθηκε χθες τόσο από τις δηλώσεις του συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ όσο και από το υψηλότερο του αναμενόμενου έλλειμμα για το 2010.
Pimco: Κίνδυνος «χαμένης δεκαετίας» για την Ελλάδα
Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Μοχάμεντ Ελ – Εριάν, διευθύνων σύμβουλος του μεγάλου επενδυτικού ταμείου Pimco, κάνει λόγο για κίνδυνο μίας «χαμένης δεκαετίας» για την Ελλάδα.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η Λατινική Αμερική υπέφερε από μία “χαμένη δεκαετία” όσον αφορά την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τον ίδιο κίνδυνο», καθώς «είναι πολύ μακριά» από τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν έχει έρθει καθόλου πιο κοντά στην επιστροφή της στις αγορές.
Σήμερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας που συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και οποιαδήποτε πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν λάθος.
«Μια αναδιάρθρωση θα ήταν λάθος. Δεν θα ήταν επιθυμητή για την ελληνική οικονομία, για την οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα ήταν απαραίτητη και είναι απλά μια πολύ κακή ιδέα», τόνισε ο Ορφανίδης σε συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία.
Σε σχόλιο του πρακτορείου Reuters αναφέρεται η προειδοποίηση από έναν άλλο αξιωματούχο της ΕΚΤ, τον κ. Γκονζάλες – Παράμο, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να έχει πιο καταστροφικές συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothersτον Σεπτέμβριο του 2008.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η προειδοποίηση αυτή αγνοείται από τους πολιτικούς, παρατηρεί το πρακτορείο. Όπως σημειώνει, η πεποίθηση σε πολιτικούς κύκλους της ΕΕ είναι ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μία αναδιάρθρωση χρέους, εφόσον η ΕΚΤ προτίθεται να αυξήσει τα επιτόκιά της.
Γ. Στουρνάρας: Καταστροφική για τις τράπεζες μια αναδιάρθρωση με haircut
Καταστροφική τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θεωρεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με haircut ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, καθώς μέχρι το τέλος του 2010 έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σήμερα διαπιστώνει μια κόπωση και τονίζει πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα περίμενε, οπότε χρειάζεται πιο συχνή παρέμβαση του πρωθυπουργού.
Για τον κ. Στουρνάρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα τώρα είναι η αμφίσημη στάση της Γερμανίας που δεν φαίνεται να ξέρει καλά τι επιθυμεί.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστηρίζει επίσης ότι η κρατική περιουσία υπολογίζεται σε 280 δισ. ευρώ και οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ θα έφερναν το χρέος της Ελλάδος κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλ. στο 125% του ΑΕΠ.
Προτείνει πώληση μετοχών δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση της δημοσίας γης, και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας την επιτάχυνση απορρόφησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της Ε.Ε. αξίας 17 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου