Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Χαριστική βολή και στον τουρισμό.!


Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 προς τα πάνω και η εκτόξευσή του στο 10,5% επισπεύδει τη λήψη από την κυβέρνηση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει καινούργιο σοκ στην ελληνική κοινωνία. 
Τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν φθάνουν πλέον τα 8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας στα 32 δισεκατομμύρια το λογαριασμό, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν και πάλι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο, στο βωμό μιας –ούτως ή άλλως αναποτελεσματικής και σίγουρα κοντόφθαλμης– εισπρακτικής λογικής, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε το κοινωνικό κόστος ούτε τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα στην ίδια την ελληνική οικονομία. Αδιαφορούν, λοιπόν, για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κόβοντάς τους και τα τελευταία εναπομείναντα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα.
Δεν υπολογίζουν όμως οι αρμόδιοι της κυβέρνησης και το σοβαρό πλήγμα που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιφέρουν στον ελληνικό τουρισμό ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα για τα νησιά και η μετάταξη μιας σειράς προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή του 23%. 
Μέχρι και στα αναψυκτικά, τους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό, που έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόκειται να επιβάλουν ειδικό φόρο κατανάλωσης
Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση επιδεινώνει την ελληνική ανταγωνιστικότητα και επιβαρύνει τη θέση της χώρας μας έναντι των άλλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου. Αντί να τονώσουν την τουριστική κίνηση με μέτρα αναπτυξιακής προοπτικής, επιλέγουν να δώσουν τη χαριστική βολή και στον τουρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όχημα ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου