Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το Βερολίνο “ξεφόρτωσε” ομόλογα και πιέζει για αναδιάρθρωση


Η εμμονή του Βερολίνου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία εκδηλώνεται συστηματικά τις τελευταίες βδομάδες μέσω στενών συνεργατών της καγκελαρίου Μέρκελ, προκαλεί προβληματισμό και δυσφορία, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη, αλλά και σε πρωτεύουσες της Ευρωζώνης.
Ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος τoυ Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάσσονται κατηγορηματικά κατά της αναδιάρθρωσης στην παρούσα συγκυρία, γιατί φοβούνται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναστάτωση των αγορών με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις άλλες χώρες «αδύναμους κρίκους» και όχι μόνο.
Πιστεύουν πως μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων) θα μπορούσε να συμφωνηθεί με τους πιστωτές, όχι τώρα, αλλά το 2013, που θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυρίως όταν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής της κατάστασης.
Με διψήφιο έλλειμμα και βαθιά ύφεση, η αναδιάρθρωση θα αποτελούσε σήμερα ομολογία χρεοκοπίας και παταγώδους αποτυχίας του μνημονίου.
Oι Γερμανοί ωστόσο, οι οποίοι τον περασμένο Μάιο συναίνεσαν στη διάσωση της Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και κατά συνέπεια το δραστικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, προωθούν τώρα ακριβώς το αντίθετο.
Οι σύμβουλοι της κας Μέρκελ πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και συνεπώς θα χρειαστεί νέα δάνεια, το μεγαλύτερο βάρος των οποίων θα επωμιστούν οι Γερμανοί, οι οποίοι ήδη θα έχουν δώσει στη χώρα μας μέχρι του χρόνου περίπου 22 δισ. ευρώ.
Μια εξέλιξη που θα είχε μεγάλο πολιτικό κόστος για την κα Μέρκελ ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
Ενας άλλος παράγοντας που επέδρασε αποφασιστικά στην αλλαγή της στάσης του Βερολίνου, είναι και το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν «ξεφορτώσει» ένας μέρος των ελληνικών ομολόγων, φυσικά με απώλειες, τα οποία αγοράστηκαν από την ΕΚΤ.
Και αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης δεν θα είναι πλέον ιδιαίτερα αρνητικές για τη Γερμανία. Φυσικά, δεν λαμβάνουν υπόψη το σύνολο της Ευρωζώνης και την αντίδραση των αγορών και εδώ μπορεί να κάνουν ολέθριο λάθος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου