Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αυτή ήταν η τελευταία αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010;


Ανησυχία προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010, που τελικά διαμορφώθηκε στο 10,5% του ΑΕΠ από το 9,6% που ανέμενε προηγουμένως, δημιουργώντας νέα τρύπα 2,25 δις ευρώ.
Το ερώτημα είναι όμως, αν το έλλειμμα για το 2010 έχει κλείσει οριστικά, χωρίς να ενδέχεται καμία άλλη αναθεώρηση.
Να θυμίσουμε ότι αυτή η απόκλιση για το περασμένο έτος, δημιουργήθηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ενώ το κράτος περίμενε πλεόνασμα 900 εκατ., από τα στοιχεία που κατατέθηκαν βρέθηκε έλλειμμα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου, τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχαν στείλει οικονομικά στοιχεία οι 405 φορείς της γενικής κυβέρνησης από το σύνολο των 1.601 φορέων.
Αυτό συνεπάγεται ότι αυτή η αναθεώρηση δεν θα είναι και η τελευταία, από τη στιγμή μάλιστα που το ένα τρίτο σχεδόν των φορέων της γενικής κυβέρνησης δεν έχει καταθέσει οικονομικά στοιχεία. Αποτέλεσμα, είναι το έλλειμμα για το 2010 ίσως, να διαμορφωθεί ακόμα πιο πάνω.
Πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010 στη βαθύτερη ύφεση, δηλαδή σε… αστάθμητο παράγοντα.
Η δική μας η ερώτηση είναι μια: Η ύφεση ήρθε αυθαίρετα στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου