Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Όλα είναι στον αέρα


Οι εκλογές, ο ανασχηματισμός και η χρεοκοπία δεν προαναγγέλλονται. Αυτό το έχουμε ξαναπεί, και ο πρωθυπουργός δε θα μπορούσε αυτή την κρίσιμη στιγμή να αφήσει ανοικτά παράθυρα για κάποια από τα τρία θέματα.
Αν και τα τρία συνδέονται άμεσα και δεν αποκλείεται το ένα, για παράδειγμα, η χρεοκοπία να αποτελέσει το “καύσιμο” ώστε να γίνουν εκλογές. Όσο για τον ανασχηματισμό, μπορεί ο πρωθυπουργός να τον απέκλεισε προς το παρόν, ωστόσο, η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι τόσο τραγική που δεν αποκλείεται μέσα στο Μάιο ο κ. Παπανδρέου να πάρει τσεκούρι σε μια προσπάθεια να περισώσει ότι μπορεί.
Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να ασχολείται με τη ¨σεναριολογία¨ περί αναδιάρθρωσης, ανασχηματισμού και εκλογών“, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όμως, ποιος τον πιστεύει;
Κατ’ αρχάς ακόμη κι αν δεν έχει χρόνο η κυβέρνηση να ασχοληθεί με την αναδιάρθρωση, ασχολούνται όλοι οι άλλοι μ’ αυτήν. Και κυρίως η κατάσταση της οικονομίας που είναι σε τέτοιο μαύρο χάλι και οι λύσεις έχουν στερέψει.
Αν από την άλλη, η χώρα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση, θα εξαρτηθεί ο τρόπος που θα γίνει και θα πόσο θα πλήξει τον κόσμο. Πολύ δύσκολα, όμως, θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση όταν θα κληθεί να δικαιολογήσει την αποτυχία της πολιτικής της. Οι χαμένες θυσίες του ελληνικού λαού θα μετρήσουν περισσότερο και τότε αναγκαστικά ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές.
Άλλωστε, όλα είναι στον αέρα και θα εξαρτηθούν κι από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αν υπάρξουν διαρροές, τότε πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.
Όσο για τον ανασχηματισμό, προς το παρόν, χρησιμοποιείται ως απειλή στους “κοιμισμένους” υπουργούς που σαμποτάρουν την κυβέρνηση και ως “υπόσχεση” υπουργοποίησης σε όσους περιμένουν να καταλάβουν έναν θώκο.
Ωστόσο, είτε πριν την αξιολόγηση της τρόικας, είτε μετά, η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος είναι αποφασισμένη.
Προς το παρόν και για τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός θα θελήσει να δώσει την αίσθηση του νέου ξεκινήματος, της επανεκκίνησης. Με φθαρμένα και κουρασμένα υλικά, όμως, πολύ δύσκολα παίρνει μπρος η μηχανή.
Συμπερασματικά: Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έκλεισε την “πόρτα” σε εκλογές, αναδιάρθρωση και ανασχηματισμό, αλλά όλα είναι ορθάνοιχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου