Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Συνελήφθη ο περιβόητος χάκερ "Iserdo"

Από το FBI στη ...Σλοβενία

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) ανακοίνωσε ότι...πριν από δύο μέρες συνελήφθη στη σλοβενική πόλη Μάριμπορ 23χρονος Σλοβένος, γνωστός με το ψευδώνυμο Iserdo, στο πλαίσιο εξάρθρωσης διεθνούς δικτύου κυβερνοεγκλήματος.

Ο ύποπτος τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, φέρεται να δημιούργησε ηλεκτρονικό ιό, ο οποίος μόλυνε 12 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εισβάλλοντας στα συστήματα τραπεζών και εταιριών σε όλο τον κόσμο, τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του αρμόδιου για το κυβερνοέγκλημα τομέα του FBI, Τζέφρι Τρόι.

Ο 23χρονος Σλοβένος συνελήφθη πέντε μήνες με την εξάρθρωση γιγάντιου δικτύου ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ισπανία. Τότε είχαν συλληφθεί οι τρεις επικεφαλής του δικτύου Mariposa που έκλεβε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου, όπως κωδικούς πρόσβασης, usernames, αριθμούς λογαριασμών, πληροφορίες τραπεζών και πιστωτικών καρτών με τη βοήθεια ιού που φέρονται να προμηθεύθηκαν από Σλοβένους χάκερς.

Ο Ισέρντο φέρεται να έδωσε σε άλλους χάκερς τον επικίνδυνο ιό (malware) και να πωλούσε βασικά προγράμματα υπολογιστή για 500 δολάρια και να ζητούσε για αναβαθμισμένες εκδοχές 1.300 δολάρια. Ο εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η είδηση ότι το FBI ανακρίνει ομάδα Σλοβένων χάκερς που θεωρούνται ύποπτοι για τη δημιουργία ενός από τους πιο επικίνδυνους ιούς γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το FBI ανήγγειλε και άλλες συλλήψεις, εκτός Σλοβενίας και Ισπανίας, οι οποίες αφορούν διαχειριστές που αγόρασαν τον ιό από τον Iserdo. Στις έρευνες συμμετέχουν αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες και Σλοβένοι και Ισπανοί αστυνομικοί. Η σλοβενική αστυνομία δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων, STA ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις αύριο, Παρασκευή στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με αξιωματικούς του FBI.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η σύλληψη του υπόπτου έγινε από Σλοβένους αστυνομικούς υπό τις υποδείξες του FΒΙ, επειδή ξένες αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να κάνουν συλλήψεις σε σλοβενικό έδαφος.


http://greece-salonika.blogspot.com/2010/07/iserdo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου