Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Εκτενές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση, προσδοκώντας να συγκεντρώσει 29 δισ. δολάρια, προκειμένου να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας.

Το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών δέκα μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2013 και φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί από τον Ρώσο πρωθυπουργό, κ. Vladimir Putin, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας στο Reuters.

Στα σχέδια της Μόσχας περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η πώληση μεριδίου 27,1% στο κρατικό μονοπώλιο πετρελαιαγωγών Transneft, 24,16% της Rosneft, 24,5% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας VTB, 9,3% του μεγαλύτερου πιστωτικού ομίλου Sberbank και 25% μείον μία μετοχή του μονοπωλίου σιδηροδρόμων RZhD.

Με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 4% του ΑΕΠ το 2011 και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2012 από 5% το 2010.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι και με αυτές τις προτάσεις το Κρεμλίνο περιορίζει μεν τα μερίδιά του στις περισσότερες από τις παραπάνω επιχειρήσεις, όμως στο 50% συν μία μετοχή, ποσοστό που του επιτρέπει να ασκεί τον πλήρη έλεγχο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου