Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Νέες σκληρές κυρώσεις Ε.Ε. κατά του Ιράν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την επιβολή νέου γύρου σκληρών κυρώσεων στο Ιράν αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αντίποινα για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν εκτείνονται πολύ πέρα από τις αντίστοιχες που επιβλήθηκαν πρόσφατα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και βρίσκονται σε απόλυτη σχεδόν σύμπνοια με το επιπλέον πακέτο περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε να επιβάλει πρόσφατα στο Ιράν η αμερικανική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται από σήμερα η εξαγωγή στο Ιράν αγαθών «διττής χρήσης», αλλά και «η μεταφορά τεχνολογίας, η παροχή τεχνικής βοήθειας και οι νέες επενδύσεις» στους τομείς του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών. Επίσης, οι ιρανικές ναυτιλιακές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες αερομεταφορών θα απαγορεύεται πλέον να δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ παγώνουν επιπλέον κεφάλαια σε ευρωπαϊκές τράπεζες για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι ανήκουν στους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης. Τέλος, δεν θα εξάγεται πλέον εξοπλισμός για τη διύλιση πετρελαίου και τη διαχείριση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ιδιαίτερα το τελευταίο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια του Ιράν, το οποίο διαθέτει μεν τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά περιορισμένες δυνατότητες επεξεργασίας τους.

Σκοπός των κυρώσεων, όπως ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Aστον, είναι να εξαναγκαστεί το Ιράν να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Εντούτοις, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στην Τεχεράνη, ανέφερε ότι οι κυρώσεις όχι μόνο δεν θα διευκολύνουν, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξουν τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στο πρόβλημα. Επιπλέον, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία της οικονομίας του. Εξάλλου, ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, η Τουρκία, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα εφαρμόσει καμία επιπλέον κύρωση πέραν όσων περιλαμβάνονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου