Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

"Λύση" αλά Κόσοβο για την Κύπρο θέλει η Άγκυρα


Της Αγγελικής Σπανού
Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από την πίεση που ασκούν συντονισμένα η Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη για λύση του Κυπριακού με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους.

Η τουρκική διπλωματία ενθαρρύνεται από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που δημιουργεί δυσμενή για την Κυπριακή Δημοκρατία δεδομένα, εφόσον η Άγκυρα επιδιώξει την πλήρη αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να μην πυροδοτεί την ένταση με την κυβέρνηση Ερντογάν και να αποφεύγει τους υψηλούς τόνους. Ωστόσο, στο παρασκήνιο υπάρχει προβληματισμός και απογοήτευση, ενώ διατυπώνονται ανησυχίες για το επόμενο βήμα της Άγκυρας, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τη δέσμευσή της για ανάθεση γεωτρήσεων ώς το τέλος του έτους σε ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων στα εθνικά χωρικά ύδατα.

Συνυποσχετικό για Χάγη
Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας έχει δώσει το πράσινο φως στον διαπραγματευτή Π. Αποστολίδη να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τον τούρκο ομόλογό του Σινιρίογλου, προκειμένου να προχωρήσουν οι “διερευνητικές επαφές” και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, να συνταχθεί συνυποσχετικό για την παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό έχει ήδη φανεί από τις δηλώσεις που έγιναν με αφορμή την έξοδο των ωκεανογραφικών.

Χωρίς συναίνεση
Η απουσία συναίνεσης στο εσωτερικό μέτωπο δυσκολεύει τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βάλλεται από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για τους χειρισμούς του και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες που θα προκαλέσουν ραγδαίες εξελίξεις.Οι εξελίξεις στο Κόσοβο αγγίζουν και το Κυπριακό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά προβλήματα.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με την οποία η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Κυπριακό. Δημιουργείται προηγούμενο με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας για αποσχίσεις περιοχών από νόμιμα κράτη. Δημιουργεί προηγούμενο για την απόσπαση από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εδαφών, τα οποία στη συνέχεια θα ανεξαρτητοποιούνται με τη σφραγίδα διεθνών οργανισμών, ακόμη και των Ηνωμένων Εθνών. Το Κόσοβο αναμένεται ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ΟΗΕ. Είναι προφανές ότι το κακό αυτό προηγούμενο ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τρίτοι, είτε για να εκβιάσουν μελλοντικές συζητήσεις για λύση του Κυπριακού είτε για να τιμωρήσουν. Παράλληλα ενθαρρύνεται η τουρκική πλευρά, η οποία διαχρονικά κινείται συστηματικά και μεθοδικά για την πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Εδώ και χρόνια οι συνήθεις ύποπτοι και εν δυνάμει μεσολαβητές υποστηρίζουν πως στην κατεχόμενη Κύπρο λειτουργεί ένα “μη αναγνωρισμένο κράτος”, που όμως έχει όλα τα χαρακτηριστικά διοίκησης.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

1 σχόλιο:

  1. Αντάρτικο Ούγγρων στη χούντα Μανχάταν-ΔΝΤ-ΕΕ-γενιτσάρων!!!
    Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν είχε το «θράσος» να ζητήσει από το ΔΝΤ και την ΕΕ όχι να απαλλαγεί από τους δυσβάσταχτούς στόχους που αυτοί θέτουν αλλά να λάβει μόνη της τις σχετικές αποφάσεις για την εκπλήρωσή τους. Χωρίς να παραβιάζει δηλαδή τους όρους του δανείου, που προβλέπουν μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3,8% του ΑΕΠ, ο Όρμπαν θέλησε να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος θα περιόριζε για λίγο τη συνεχή αφαίμαξη των κατώτερων στρωμάτων. Η απάντηση των διεθνών καρχαριών ήταν άμεση και λυσσαλέα. Το ΔΝΤ διέκοψε αμέσως τις συνομιλίες με την Ουγγαρία, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα λάβει το τελικό πακέτο των 5 δισ. δολαρίων από το σύνολο των 20 που της είχαν υποσχεθεί.
    Ο ούγγρος πρωθυπουργός όμως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Με ειδικό νόμο που πέρασε (και εγκρίθηκε με ψήφους 301 υπέρ, έναντι μόλις 12 κατά) θα φορολογήσει τα αποθεματικά των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5% για διάστημα τριών χρόνων. Έτσι θα συγκεντρώσει περίπου 850 εκατ. δολάρια τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρεών. Ένα από τα μυστικά της σχετικής κίνησης είναι ότι καθώς το 80% του τραπεζικού συστήματος έχει ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες και κυρίως σε αυστριακές και γερμανικές τράπεζες, το μεγαλύτερο τμήμα του νέου φόρου θα έρθει από το εξωτερικό. Το τοκογλυφικό κεφάλαιο δηλαδή παγιδεύτηκε από μια απρόσμενη σκακιστική κίνηση του αντιπάλου και τώρα κινδυνεύει να χάσει τη βασίλισσά του.
    http://www.nomoneynodebt.gr/details.php?id=155

    ΑπάντησηΔιαγραφή