Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ένας φαντάρος η πηγή;

Ένας 22χρονος Αμερικανός στρατιώτης-χάκερ με παιδικό πρόσωπο, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κρυφός τροφοδότης πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή στρατιωτικών μυστικών στην ιστορία του Πενταγώνου:

Εκείνος κατέβασε τις 92.000 απόρρητα έγγραφα του στρατού των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και τα έδωσε στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks. «Αυτή είναι η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ιδρυτής της WikiLeaks, o 39χρονος ακτιβιστής Τζούλιαν Ασάντζι, ο οποίος δημοσιοποίησε τα απόρρητα έγγραφα.

Ο Μάνινγκ συνελήφθη τον περασμένο Μάιο στο Ιράκ, όπου εργαζόταν ως αναλυτής δεδομένων, και έκτοτε κρατείται σε στρατιωτική φυλακή στο Κουβέιτ, περιμένοντας το στρατοδικείο: Στις αρχές Ιουλίου, μάλιστα, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «σκόπιμη διαρροή απόρρητων δεδομένων που αφορούσαν την κρατική ασφάλεια των ΗΠΑ» - κατηγορία που επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης 52 ετών.

Και όμως: Η διαρροή για την οποία κατηγορείται ο νεαρός δεν αφορά στον ποταμό εγγράφων για το Αφγανιστάν αλλά ένα σύντομο βίντεο που είχε τραβηχθεί στο εσωτερικό πολεμικού ελικοπτέρου και δείχνει ομάδα Αμερικανών στρατιωτών να αστειεύεται με χυδαίες εκφράσεις, ενώ δολοφονεί εν ψυχρώ από ψηλά δύο δημοσιογράφους και άγνωστο αριθμό αμάχων σε υποτιθέμενη «οδομαχία» στη Βαγδάτη το 2007. Το βίντεο αυτό είχε «ανέβει» στην ιστοσελίδα WikiLeaks τον περασμένο Απρίλιο, λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη του Μάνινγκ.

Χάκερ εναντίον χάκερ
Το ρόλο του Μάνινγκ στη διαρροή των 92.000 στρατιωτικών εγγράφων, αλλά και 260.000 ακόμη «εσωτερικών μνημονίων» του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ένα μικρό μέρος των οποίων έχει ήδη «ανέβει» στο WikiLeaks, «κάρφωσε» στους ανακριτές του Πενταγώνου ο δημοσιογράφος και πρώην χάκερ Άντριαν Λέιμο, στον οποίο ο Μάνινγκ έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα, κομπάζοντας για τις «υπόγειες» υποκλοπές του.

Σύμφωνα με τον Λέιμο, ο Μάνινγκ αποθήκευε συστηματικά απόρρητο υλικό σε ψηφιακούς δίσκους, χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό παραπλάνησης, ενώ προσποιείτο ότι άκουγε μουσική της Lady Gaga!

Ιδεολογικά κίνητρα;

Τα κίνητρα του νεαρού -για κάποιους «προδότης», για άλλους ήρωας- ήταν αμιγώς ιδεολογικά, αφού ένιωθε αποστροφή για την εξωτερική πολιτική και τους επιθετικούς πολέμους της πατρίδας του: «Η Χίλαρι Κλίντον και χιλιάδες διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο θα πάθουν καρδιακή προσβολή όταν ξυπνήσουν ένα πρωί και δουν έναν τεράστιο όγκο απόρρητων εγγράφων για την εξωτερική πολιτική, διαθέσιμο στο δίκτυο», έγραψε ο Μάνινγκ στον Λέιμο. Συμπλήρωνε ότι τα διπλωματικά έγγραφα εξηγούν λεπτομερώς «πώς ο Πρώτος Κόσμος εκμεταλλεύεται τον Τρίτο» και θα προκαλέσουν «παγκόσμια συζήτηση» .

Από τη μεριά της, η WikiLeaks αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν ο Μάνινγκ είναι η πηγή των διαρροών, τονίζοντας απλώς πως, «αν είναι όντως, τότε πρέπει να αναγνωριστεί ως εθνικός ήρωας». Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Τhe Guardian», οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έχουν ήδη προσλάβει τρεις Αμερικανούς δικηγόρους για την υπεράσπιση του νεαρού.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου