Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Βόμβα έριξε το Airbus. Ποιος είναι ο βασικός ύποπτος

Βόμβα έριξε το Airbus- Ποιος είναι ο βασικός ύποπτος

Οι ερευνητές του ρωσικού αεροπορικού δυστυχήματος στην Αίγυπτο είναι «90 τοις εκατό βέβαιοι» ότι ο θόρυβος που ακούγεται στο τελευταίο δευτερόλεπτο της ηχογράφησης στο πιλοτήριο ήταν μια έκρηξη που προκλήθηκε από βόμβα, ανέφερε μέλος της ομάδας έρευνας στο Reuters. Το Airbus A321 συνετρίβη 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ πριν από οκτώ μέρες, σκοτώνοντας και τους 224 επιβαίνοντες. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούσαν τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Σινά ανέφεραν ότι το κατέρριψαν.
«Οι ενδείξεις και μέχρι στιγμής η ανάλυση του ήχου από το μαύρο κουτί δείχνουν ότι πρόκειται για βόμβα», είπε ο Αιγύπτιος, μέλος της ομάδας έρευνας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είμαστε 90 τοις εκατό σίγουροι ότι ήταν βόμβα». Τα σχόλιά του αντανακλούν μια πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με την αιτία της συντριβής, από όσα έχει παραδεχθεί μέχρι στιγμής δημόσια η ερευνητική επιτροπή. Ο επικεφαλής ερευνητής Αϊμάν αλ-Μουκαντάμ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το αεροπλάνο φαίνεται να «έσκασε» στον αέρα, ενώ πετούσε στον αυτόματο πιλότο, και ότι ο θόρυβο είχε ακουστεί στο τελευταίο δευτερόλεπτο της ηχογράφησης από το πιλοτήριο. Αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τους λόγους συντριβής του αεροσκάφους.
Η επιβεβαίωση ότι οι μαχητές έριξαν το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες στην προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, η οποία υποφέρει από την μακροχρόνια πολιτική αναταραχή και δέχθηκε σοβαρό πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν η Ρωσία, η Τουρκία και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τις πτήσεις τους προς Σαρμ Αλ-Σέιχ και άλλους προορισμούς. Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια νέα στρατηγική από το σκληροπυρηνικό Ισλαμικό Κράτος που κατέχει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Όταν ζήτησαν από τον ερευνητή να εξηγήσει το υπόλοιπο 10 τοις εκατό περιθώριο αμφιβολίας, αρνήθηκε να το κάνει, αλλά ο Μουκαντάμ παρέθεσε και άλλες πιθανότητες το Σάββατο όπως μια έκρηξη των καυσίμων, κόπωση του μετάλλου στο αεροπλάνο ή υπερθέρμανση μπαταριών λιθίου. Είπε ότι τα συντρίμμια ήταν διάσπαρτα σε μια περιοχή 13 χιλιομέτρων, κάτι που ταιριάζει στο ενδεχόμενο έκρηξης εκ των έσω.
Ποιος είναι ο Αμπού Οσάμα αλ-Μάσρι
Πριν από έξι μήνες, πριν τελικά αναδειχθεί ως ο κύριος ύποπτος για την κατάρριψη του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους, ο Αιγύπτιος κληρικός Αμπού Οσάμα αλ-Μάσρι κάλεσε τους οπαδούς του να επιτεθούν στους Αιγύπτιους δικαστές. «Δηλητηριάστε την τροφή τους», είπε. «Παρακολουθήστε τους στα σπίτια τους και στο δρόμο ... καταστρέψτε τα σπίτια τους με εκρηκτικά αν μπορείτε».
Ήταν μια τυπική πρόσκληση για στοχευμένη τοπική βία από έναν τρομοκράτη που επί χρόνια μάχεται τις αιγυπτιακές δυνάμεις από τη μία πλευρά και επιτίθεται στους Ισραηλινούς από την άλλη, ενώ κηρύττει έναν αποκαλυπτικό σαλαφισμό στους Βεδουίνους της χερσονήσου Σινά. Αλλά εδώ και έναν χρόνο που ο αλ-Μάσρι ανήγγειλε την πίστη τους στο ISIL, ονομάζοντας την περιοχή του «επαρχία» του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, οι στόχοι του έχουν γίνει παγκόσμιοι.
Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την αιτία της συντριβής, βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα «Sunday Times» ότι ο Αλ-Μάσρι, ένας 42χρονος πρώην εισαγωγέας ενδυμάτων που σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ -ένα κορυφαίο σουνιτικό ίδρυμα στο Κάιρο - είναι ύποπτος για την βομβιστική επίθεση. Είπαν ότι επίλεκτες βρετανικές δυνάμεις πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Αίγυπτο ή τη Ρωσία σε μια αποστολή για την «θανάτωση ή τη σύλληψή του».
Ο αλ-Μάσρι πάντως διεκδικεί την ευθύνη, ενώ αρνείται να εξηγήσει πώς το έκανε. «Εμείς είμαστε αυτοί που το έριξαν για τη χάρη του Αλλάχ και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε τη μέθοδο που ο έριξε», δήλωσε ο αλ-Μάσρι. Η επιτυχία της επίθεσης, για την πρώτη επέτειο της συμμαχίας του με το ISIL, ήταν «ευλογία επειδή συγκεντρωθήκαμε κάτω από ενιαία ομάδα και ηγέτη», είπε, εννοώντας το ISIL και τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.
Προτού ονομαστεί Επαρχία Σινά, η τρομοκρατική ομάδα του αλ-Μάσρι ονομαζόταν Υποστηρικτές τους άγιου οίκου, εννοώντας την Ιερουσαλήμ, και ένα μεγάλο μέρος της βίας της στρεφόταν ανατολικά, στα σύνορα με το Ισραήλ. Το όνομα «Μάσρι» σημαίνει «Αιγύπτιος», ενώ το Οσάμα μπορεί να είναι μια αναφορά στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τον οποίο είχε συμμαχήσει στο παρελθόν. Το περασμένο καλοκαίρι κυκλοφόρησε ένα βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό τεσσάρων Βεδουίνων, τους οποίους κατηγορούν για μεταβίβαση πληροφοριών σε ισραηλινούς κατασκόπους για να βοηθήσουν στις επιθέσεις με drone.
Έως τότε, είχε καταστεί σαφές ότι το ISIL είχε μια νέα συμμαχία. Αυτό επιβεβαιώθηκε όταν ο αλ-Μάσρι έκλεισε ένα κήρυγμα για το Εϊντ αλ-Φιτρ με μια προσευχή για το νέο χαλιφάτο, εκλιπαρώντας τον Αλλάχ να τους αφήσει «να κατακτήσουν τη Βαγδάτη, το υπόλοιπο της χώρας και τις καρδιές των ανθρώπων». Πριν την ένταξη στο ISIL, η ομάδα πολεμούσε κυρίως αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, με τη χρήση βομβών στους δρόμους με στόχο ύποπτους συνεργάτες και συνωμοτούσε για περιστασιακές διασυνοριακές επιδρομές στο Ισραήλ.
Η ασφάλεια στο Σινά είχε μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Όταν ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της Αιγύπτου στην Αραβική Άνοιξη, το 2011, πολλοί μαχητές που είχαν φυλακιστεί αφέθηκαν ελεύθεροι σε αυτό το κενό ασφαλείας, όταν ο διάδοχός του Μουμπάρακ, Μοχάμεντ Μόρσι, επέτρεψε στις εξτρεμιστικές ομάδες να λειτουργούν ελεύθερα. Η ομάδα ιδρύθηκε περίπου εκείνη την εποχή και επικεντρώθηκε σε ισραηλινούς στόχους. Όταν εκδιώχθηκε ο Μόρσι το 2013, πολλές ομάδες ενώθηκαν και έστρεψαν την προσοχή τους ενάντια στις αιγυπτιακές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου