Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

«Save the Children»: Αποχωρεί και η ΜΚΟ που πρόσεχε τα παιδιά

Η οργάνωση αποφάσισε να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στήριξη σε βασικές υπηρεσίες - Το μήνυμα της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Επιλέγουν να διαφυλάξουν τα σύνορα, από το να διαφυλάξουν και να σώσουν ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση

Όλο και πιο μόνη η Ελλάδα. Όλο και πιο αβοήθητα τα δεκάδες hot spots ανά την Ελλάδα. ΟΗΕ και ΜΚΟ επιλέγουν να μείνουν εκτός, διακόπτοντας τη σημαντική και αναγκαία δράση τους. Αντιδρώντας στη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας, το «πληγωμένο» Προσφυγικό δέχεται άλλο ένα «χτύπημα».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η σημερινή απόφαση της ΜΚΟ «Save the Children», της βασικής οργάνωσης που μεριμνούσε για τα παιδιά, να αποχωρήσει από τα νησιά, όπως ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Η οργάνωση αποφάσισε, μετά και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη στήριξη σε βασικές υπηρεσίες, λόγω της ανησυχίας ότι τα κέντρα φιλοξενίας έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης και για αυτό το λόγο δεν επιθυμούν να έχουν καμία συμμετοχή σε αυτό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα παιδιά και οι περισσότερες από τις οικογένειες των προσφύγων βρίσκονται σε ύψιστο κίνδυνο. «Ό,τι συμβαίνει στα hot spots αυτή τη στιγμή έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι τουλάχιστον αδύνατο να βρεθεί ένας τρόπος τα κέντρα φιλοξενίας να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα πρότυπες απαιτήσεις και όλο αυτό είναι εις βάρος των παιδιών. Μην ξεχνάτε ότι ανάμεσά τους, υπάρχουν και ασυνόδευτα παιδιά που απαιτούν ειδικής περιποίησης, στήριξης και φροντίδας. Η αυθαίρετη κράτηση παιδιών είναι παράνομη», δηλώνει η Διευθύντρια της εκστρατείας.

Η ΜΚΟ δηλώνει ότι αναστέλλει όλη τη δράση της σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρέχει προμήθειες.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας εφαρμόζεται πριν τεθούν σε ισχύ οι απαιτούμενες εγγυήσεις στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη. Είναι ντροπή το γεγονός ότι η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να σταματήσει να προσφέρει ασφαλείς διεξόδους και λύσεις σε ευάλωτους πρόσφυγες. Το μήνυμα της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι ξεκάθαρο. Επιλέγουν να διαφυλάξουν τα σύνορα, από το να διαφυλάξουν και να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

http://www.protothema.gr/greece/article/564299/save-the-children-apohorei-kai-i-mko-pou-prosehe-ta-paidia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου