Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Ειδομένη: Ένταση και επεισόδια με πρόσφυγες - Φεύγουν οι ΜΚΟ

Ειδομένη: Ένταση και επεισόδια με πρόσφυγες - Φεύγουν οι ΜΚΟ

Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες σε ΜΚΟ που επιχείρησαν να τους δώσουν μερίδες φαγητό - Επίθεση και σε τηλεοπτικά συνεργεία - Αποχώρησαν για λίγο και οι «Γιατροί χωρίς σύνορα»

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς η πολυήμερη αναμονή και η απουσία πληροφόρησης για το άνοιγμα των συνόρων έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. Αποτέλεσμα είναι να μειώνουν σταδιακά τις δυνάμεις τους οι Μ.Κ.Ο, όπως και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνθήκη που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Ειδικότερα οι ΜΚΟ, εμφανίζονταν αποφασισμένες να αποχωρήσουν, δημιουργώντας σημαντικό έλλειμμα στην κάλυψη των αναγκών αυτών των ανθρώπων. Το μεσημέρι, μία ομάδα σκληροπυρηνικών προσφύγων επιτέθηκαν με πέτρες σε μέλη της ΜΚΟ που επιχείρησαν να τους δώσουν τις καθιερωμένες μερίδες με το φαγητό, φωνάζοντας το σύνθημα «No food, no water», σε μία προσπάθεια να πιέσουν με όλα μέσα, ούτως ώστε να αποφασιστεί το άνοιγμα των συνόρων. Ως εκ τούτου, οι πρόσφυγες δεν προμηθεύτηκαν με γεύματα, ενώ θα υπάρξει πρόβλημα και με την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, γεγονός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στους υπολοίπους, οι οποίοι έχουν παιδιά και οικογένειες, οι οποίες πρέπει να τραφούν. Η κατάσταση είναι έκρυθμη στην περιοχή, καθώς επικρατεί μεγάλος αναβρασμός ανάμεσα στους απελπισμένους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναστείλει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επειδή αντιτίθεται στη νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα στη μετατροπή των hot spots σε κλειστές δομές.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Μελίσα Φλέμινγκ σε σχετική συνέντευξη Τύπου, με τη νέα συμφωνία τα hot spots στα νησιά μετατρέπονται σε δομές κράτησης. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «σε συμφωνία με την πολιτική της ενάντια στην υποχρεωτική κράτηση» ανέστειλε κάποιες από τις δραστηριότητές της σε όλα τα κλειστά κέντρα στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από και προς τα κέντρα αυτά.

Όπως διευκρινίστηκε, η Ύπατη Αρμοστεία θα διατηρήσει την παρουσία της για τη διενέργεια ελέγχου ώστε να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα και τις διαδικασίες όσων σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο. Το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας θα συνεχίσει επίσης να είναι παρόν στις ακτές και τα λιμάνια, προκειμένου να παράσχει βοήθεια για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς στα νοσοκομεία, όπου χρειάζεται. Επίσης, θα εξακολουθήσει να παρέχει συμβουλές στους νεοεισερχόμενους για το άσυλο στην Ελλάδα, την οικογενειακή επανένωση και την πρόσβαση στις υπηρεσίες και επίσης θα εντοπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

http://www.protothema.gr/greece/article/563848/meionoun-tis-dunameis-tous-mko-kai-giatroi-horis-sunora-stin-eidomeni/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου