Οι αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν την πορεία του Ισλαμικού Κράτους, οι μαχητές του οποίου έχουν οχυρωθεί μέσα σε μια βασική πόλη στα τουρκικά σύνορα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη δυτική στρατηγική κατά της Τζιχάντ. Σχεδόν δύο εβδομάδες αφού το Πεντάγωνο επέκτεινε την εναέρια εκστρατεία του από το Ιράκ προς τη γειτονική Συρία σε μια προσπάθεια να συλλάβει μαχητές του Isis σε προπύργια της ερήμου, οι Κούρδοι μαχητές δήλωσαν ότι η επιχείρηση βομβαρδισμού έχει μικρό αντίκτυπο.
Οι μονάδες του Isis έχουν φτάσει σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το κέντρο της Κομπάνι, σύμφωνα με Κούρδους μαχητές που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Οι τζιχαντιστές, που αυτό το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη οργή με την δολοφονία του Βρετανού ομήρου Alan Henning, είναι απλά πάρα πολλοί για να πτοηθούν από την αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, λένε οι Κούρδοι. «Οι αεροπορικές επιθέσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να νικήσουν το Isis στο Κομπάνι» δήλωσε ο Ιντρίς Νασάν, ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών που προσπαθούν απεγνωσμένα να υπερασπιστούν το σημαντικό στρατηγικό οχυρό. «Πολιορκούσαν την πόλη από τρεις πλευρές, και τα μαχητικά αεροσκάφη απλά δεν μπορούν να χτυπήσουν τον καθένα μαχητή του Isis στο έδαφος».
Είπε επίσης ότι το Isis είχε προσαρμόσει την τακτική του στις στρατιωτικές επιθέσεις από τον αέρα. «Κάθε φορά που ένας πλησιάζει ένα μαχητικό, αφήνουν τις ανοικτές θέσεις τους, διασκορπίζονται και κρύβονται. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η υποστήριξη του εδάφους. Χρειαζόμαστε βαριά όπλα και πυρομαχικά για να τους αποκρούσουμε και να τους νικήσουμε».
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με έδρα τη Βρετανία ανέφερε ότι πολεμικά αεροσκάφη έχουν πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες επιθέσεις τις τελευταίες νύχτες γύρω από το Κομπάνι. Το Πεντάγωνο κάνει καθημερινή αναφορά στις εναέριες αποστολές του στο Ιράκ και τη Συρία, από την αρχή των επιδρομών πριν από δύο μήνες. Αλλά δεν προσδιορίζει τις ακριβείς θέσεις.
Όμως, ο ισχυρισμός ότι οι βομβαρδισμοί δεν αρκούν για να αναστραφεί η κατάσταση επί του εδάφους θα προκαλέσει διαταραχές στην υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει συμφωνήσει για έναν πόλεμο στον αέρα, ως καλύτερο τρόπο για την εξόντωση του Isis. Στην Ουάσιγκτον, τα «γεράκια» του στρατού συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ, με την ανάπτυξη και αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων - μια κίνηση που ο Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα αποκλείσει. «Η στρατηγική των βομβαρδισμών δεν πρόκειται να λειτουργήσει για να καταστρέψει το Isis» δήλωσε ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ στο CNN. «Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε το Isis χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το στοιχείο του εδάφους». Υποστήριξε ότι η εκπαίδευση των άπειρων μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Σαουδική Αραβία ήταν «στρατιωτικά αβάσιμη» και «θα οδηγήσει στη σφαγή τους».
Την άποψη αυτή εξέφρασε στο Λονδίνο και ο πρώην επικεφαλής του προσωπικού άμυνας, στρατηγός σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς. «Οι εναέριες δυνάμεις από μόνες τους δεν θα κερδίσουν μια εκστρατεία όπως αυτή» είπε στο BBC1. «Δεν πρόκειται για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Είναι ένας συμβατικός εχθρός με οπλισμό, τανκς και πυροβολικό. Είναι αρκετά πλούσιοι και μπορούν να κρατούν τα εδάφη και θα πολεμήσουν. Έτσι, θα πρέπει να το δούμε ως μια συμβατική στρατιωτική εκστρατεία». Ο Νικ Κλεγκ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, διαφώνησε. «Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο προτείνει ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, όσο και αν τον σέβομαι» είπε. Ο Κλεγκ πρόσθεσε ότι τα κράτη θα συνεργαστούν σε μια επιχείρηση «παζλ», στην οποία διαφορετικές χώρες φέρνουν διαφορετικές δυνατότητες ενάντια σε έναν «άπατρη κινητό στρατό». Η Βρετανία έχει δεσμευτεί μέχρι στιγμής μόνο στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ και ο Κλεγκ είπε ότι ήταν αντίθετος στην ενίσχυση της βρετανικής δράση. Ο Κάμερον δεν θα προτείνει ψηφοφορία για τις αεροπορικές επιδρομές της Συρίας, εκτός εάν οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί και οι Εργατικοί συμφωνήσουν.
Το Κομπάνι αναδείχθηκε στο το πιο σημαντικό σημείο ανάφλεξης μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών στη Συρία, λόγω της στρατηγικής σημασίας της πόλης και του μεγάλου αριθμού των Κούρδων που κατέφυγαν εκεί τους τελευταίους μήνες. Περισσότεροι από 160.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία από τον φόβο των τζιχαντιστών. Την Κυριακή, μια αδέσποτη οβίδα χτύπησε ένα χωριό στην τουρκική πλευρά των συνόρων, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.
Βουλευτές και εκπρόσωποι των κουρδικών ομάδων στην Τουρκία έφτασαν στα σύνορα για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους της Συρίας και να σχηματίσουν μια «ανθρώπινη αλυσίδα» που εκτείνεται κατά μήκος των χωριών που συνορεύουν με το Κομπάνι. Εν τω μεταξύ, ο Σαλέχ Μουσλίμ, συν-πρόεδρος του Συριακού Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), πήγε στην Άγκυρα αυτό το Σαββατοκύριακο για να συναντήσει τούρκους αξιωματούχους και να συζητήσουν πιθανή τουρκική βοήθεια στην υπεράσπιση του Κομπάνι. Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει υποσχεθεί ότι δεν θα μείνει σιωπηλή αφήνοντας το Κομπάνι να πέσει.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι ασφάλειας στην Άγκυρα κάλεσαν τον Μουσλίμ να πείσει τον YPG, την ένοπλη πτέρυγα του PYD που σήμερα μάχεται το Isis στο Κομπάνι, να ενταχθεί στις τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και να «λάβει μια ανοικτή στάση έναντι του συριακού καθεστώτος» του Μπασάρ αλ-Άσαντ. «Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε το Κομπάνι» δήλωσε ο Νάσαν. Είπε ότι το ακριβές αποτέλεσμα των συναντήσεων παραμένει ασαφές, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο Μουσλίμ είχε ζητήσει από την Άγκυρα να αφήσει το PYD, τον συριακό κουρδικό συνεργάτη του PKK, να λάβει όπλα από το εξωτερικό της Συρίας. «Αν το Isis καταλάβει το Κομπάνι, θα βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτό δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και την Τουρκία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου